România a obţinut din partea UE o prelungire de doi ani pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud de vacă, se arată într-un comunicat al Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). “Urmare a demersurilor demarate la începutul acestui an de ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, în data de 15 septembrie 2009, Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătate animală a adoptat decizia de prelungire cu doi ani a derogării pentru alinierea la standardele comunitare a unităţilor româneşti de procesare a laptelui (modernizare privind aspectele structurale) şi pentru alinierea la standardele de calitate (igienă) a laptelui”, se arată în comunicatul MAPDR. Laptele produs în unităţile în tranziţie va fi comercializat numai pe piaţa românească. Astfel, datorită deciziei favorabile, milioane de producători români nu vor mai fi nevoiţi să-şi închidă producţia la 31 decembrie anul curent, cînd expira perioada de tranziţie stabilită iniţial de UE. Potrivit Tratatului de Aderare la UE, România beneficiază de o perioadă de tranziţie pînă la 31 decembrie 2009, pentru a se conforma cerinţelor structurale pentru unităţi şi condiţiilor de calitate a laptelui crud. Ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, declara, în luna iulie, că 61% din laptele produs în România este conform normelor europene, precizînd că fabricile procesatoare nu pot face rabat şi nu pot accepta la procesare lapte care nu este în conformitate cu normele comunitare. Ca urmare a deciziei favorabile din partea UE, milioanele de producători români nu vor mai fi nevoiţi să-şi închidă producţia la sfîrşitul acestui an.