Odată cu intrarea României în UE, se va schimba total politica economică, comunitarii neacceptînd acumularea de produse pe stoc. Producătorii autohtoni vor fi obligaţi să producă doar atît cît cere piaţa. Pînă în prezent, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat, la data de 15 noiembrie 2006, Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1683/2006 din 14 noiembrie 2006 referitor la măsurile tranzitorii care trebuie adoptate cu privire la comerţul cu produse agricole cu ocazia aderării Bulgariei şi României, prin care se instituie obligaţia României de a descuraja constituirea de stocuri în scop speculativ şi de a sancţiona operatorii economici în cauză. Măsurile tranzitorii specifice pe care România trebuie să le adopte în vederea constatării şi sancţionării stocurilor excedentare se stabilesc de către Comisia Europeană. “În cazul produselor agricole există regulamente pentru aceste produse, iar unul dintre acestea vizează zahărul. Taxa de stoc excedentar de produse agricole se constituie venit la bugetul naţional şi se stabileşte per tona de produs, fiind egală cu diferenţa dintre taxa vamală de import aplicabilă în Uniunea Europeană la 31 decembrie 2006 şi taxa vamală de import aplicabilă în România, la aceeaşi dată, diferenţă la care se aplică o majorare de 20%”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Gheorghe Albu.
În scopul implementării prevederilor comunitare referitoare la sectorul zahăr, actul normativ ce va fi adoptat prevede obligaţia operatorilor economici de a transmite declaraţii privind situaţia stocurilor, pînă la data 15 martie 2007, la sucursalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din judeţul în care îşi au domiciliul fiscal, dacă deţin la data de 1 ianuarie 2007: peste zece tone de zahăr ca atare şi/sau echivalent zahăr încorporat în produse zaharoase; peste trei tone izoglucoză sau peste două tone fructoză. Pînă la data de 13 iulie 2007, APIA va transmite operatorilor economici deciziile privind stabilirea cantităţii excedentare de zahar şi a valorii garanţiei de eliminare de pe piaţă. În termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, operatorii economici în cauză sînt obligaţi să constituie garanţiile de eliminare de pe piaţă, a căror restituire se face în termen de 30 de zile de la data furnizării documentelor doveditoare a eliminării de pe piaţă.
Producătorii de zahăr alb au redus preţurile, în ultimele două săptămîni, cu 10-12%, pentru scăderea stocurilor. “În prezent, există un preţ anormal pe piaţă, din cauza numărului mare de producători care vor să scape de stocuri, pentru a nu fi penalizaţi, după aderare, pentru acumularea unor cantităţi excedentare nivelului mediu din anii anteriori. Preţul la poarta fabricii este de 1,5 - 1,6 lei/kg, sub costurile de producţie, iar piaţa se confruntă cu o supraofertă de zahăr”, a declarat, ieri, preşedintele Patronatului din Industria Zahărului, Ioan Armenean.