După ce, în urmă cu câteva luni, producătorii români au avut undă verde pentru a exporta carne de porc în China, acum a venit rândul crescătorilor de bovine. Mai mulţi operatori din industria alimentară s-au arătat interesaţi să exporte carne de vită în China, iar la cererea acestora, au loc, la Bucureşti, discuţii între reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză, în perioada 17 - 25 februarie. De altfel, această primă etapă a întâlnirilor a fost stabilită în 2013, prin semnarea unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor. Partea chineză şi-a manifestat interesul pentru deschiderea unor noi domenii de cooperare, de începere a unor negocieri privind importurile din România de carne de bovine, porci vii, ovine şi pasăre, precum şi de lapte şi produse din lapte. La întâlnirile ce se vor derula până pe 25 februarie, părţile vor discuta subiecte privind legislaţia în domeniu, modul de prevenire a bolilor, modul de verificare în laboratoare şi cel de emitere a certificatelor sanitare veterinare. Bucureştiul şi Beijingul au parafat la sfârşitul lui noiembrie, la Bucureşti, două Protocoale de înţelegere privind exportul de bovine pentru reproducţie şi exportul de carne de porc congelată în RP Chineză. Rămâne de văzut dacă vom reuşi să respectăm angajamentul, întrucât China vrea să importe 500.000 de vaci, în condiţiile în care, în România, din cele 1,3 milioane vaci, doar 100.000 sunt în ferme profesionale, iar maximum 20.000 sunt în controlul oficial. Nici la producţia de porci nu stăm prea bine. Avem 5,3 milioane de porci, adică aproximativ 400.000 de tone dintr-un necesar de 600.000 de tone, iar România s-a angajat să ajute China cu 3 milioane.