Organizația țărilor exportatoare de petrol - OPEC - se apropie de acordul de a reduce producția de țiței cu 1,4 milioane de barili pe zi, potrivit unui delegat citat miercuri de Bloomberg, care susține că țările care nu sunt membre OPEC ar urma să reducă producția cu 600.000 de barili pe zi.
Prețul petrolului brut a crescut cu 8,7%, trecând de 50 de dolari pe baril, cea mai mare creștere înregistrată din 17 februarie. Ministrul Petrolului din Irak, Jabbar al-Luaibi, a spus miercuri, după întâlnirea de la micul-dejun, că miniștrii din OPEC au fost, unanim, în favoarea unei reduceri a producției.
Ministrul Petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh, susține că Rusia - cel mai mare producător care nu face parte din OPEC - era pregătită să renunțe la poziția anterioară și să participe la frânarea producției.
„Sunt foarte optimist că vom avea rezultate productive”, a spus al-Luaibi, înainte de întâlnirea finală. „Cu siguranță va fi o tăiere”, a completat ministrul.
Posibilul acord semnifică faptul că grupul a rezolvat problemele dintre cei mai mari producători, Arabia Saudită, Iran și Irak, în privința modului în care se va realiza planul de reducere a producției, pentru prima dată din 2008.
Potrivit propunerii Algeriei, prezentată marți, cei 14 membri OPEC ar reduce producția, aceasta ajungând la 32,5 milioane de barili pe zi, de la nivelul de 33,6 milioane înregistrat în octombrie, potrivit unor delegați citați de Bloomberg, în dimineața zilei de 30 noiembrie.
Înțelegerea OPEC va fi un acord de șase luni monitorizat de comisie, a spus ministrul din Irak, al-Luaibi, adăugând că speră ca prețul să crească la 55 de dolari pe baril.
Rusia ar urma să se alăture acordului OPEC, potrivit discuțiilor între Vladimir Putin și președintele Iranului, Hassan Rouhani, a mai spus Zanganeh.
„Ministrul Energiei din Rusia, care s-a întâlnit cu prietenii noștri din Algeria și Venezuela în Rusia, și-au schimbat perspectiva și au spus că vor tăia din producție”, a declarat Zanganeh, cu o zi înaintea summitului.
Dacă va exista un acord OPEC pentru a reduce producția și a atribui cote membrilor, atunci Rusia este pregătită să se alăture acordului cu o poziție mai flexibilă decât înghețarea, incluzând scăderea propriei producții, a declarat o sursă pentru Bloomberg.
După doi ani de prețuri scăzute, rezultatele întâlnirii OPEC sunt intens așteptate de piețele financiare globale.