Recoltele de grâu și orz din România au perspective bune, dar producția este anticipată să scadă în 2017 din cauza zonei reduse de plantații, potrivit unui raport al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite - USDA.
Exporturile de grâu ale României sunt așteptate să atingă un record în acest sezon, dar sunt prognozate să scadă în sezonul următor. Producția românească de grâu este așteptată să scadă cu 1,8% în anul de referință 2017-2018, în contextul condițiilor de plantare din iarnă și al situației curente a recoltei. Recolta de porumb este prognozată să se îmbunătățească ușor. Zona platată cu porumb este așteptată să crească cu 2,4% în această vară, în anul de referință 2017/2018.
Suprafața cultivată cu orz, similară cu cea cultivată cu grâu, este anticipată să scadă din cauza condițiilor nefavorabile de plantare din iarnă și a extinderii suprafeței cu semințe de rapiță.
Potrivit aceleiași surse, producția de cereale din România este așteptată să scadă cu 0,91% în anul de referință 2017-2018.
Suprafața totală a plantațiilor de cereale acoperă între 5,2 și 5,5 milioane de hectare. Recoltele de grâu și porumb acoperă 85% din suprafața totală de cereale.
România exportă majoritatea producției de grâu în Nordul Africii și Orientul Mijlociu, iar cea mai mare parte din producția de orz este exportată în Arabia Saudită, Libia, Iordan și Spania.
Raportul USDA nu include posibilul efect asupra culturilor produs de condițiile meteorologice extreme din cea de-a doua jumătăți a lunii aprilie.