Produsele achiziţionate în supermarketuri sunt adeseori responsabile de lipsa de putere şi de oboseală pe care le resimte omul, afirmă cercetătorii americani, la capătul unui amplu studiu pe această temă. Astfel, consumul unor produse alimentare populare poate avea un impact negativ semnificativ asupra performanţei de zi cu zi. În finalul acestui studiu, cercetătorii americani au întocmit o listă cu astfel de produse, în care au inclus alimentele cel mai frecvent cumpărate din supermarketuri. Pe primul loc se situează băuturile alcoolice, care provoacă somnolenţa şi împiedică organismul să se relaxeze. Urmează dulciurile, responsabile de modificări ale nivelului de glucoză în sânge şi care favorizează, astfel, o stare puternică de oboseală organismului uman. Pe locul trei se situează carnea de curcan: proteinele din componenţa sa provoacă o scădere a eficienţei, din cauza efectului lor de relaxare.
Această listă include şi produsele făinoase, inclusiv pastele din făină albă. La fel ca dulciurile, pastele conduc la salturi ale glucozei în sânge, care provoacă o creştere explozivă de energie, precum şi un recul rapid al acesteia. Clasamentul se încheie cu alimentele prăjite, a căror digestie necesită foarte mult timp în comparaţie cu alte produse. Totodată, au un efect iritant asupra tractului digestiv.