Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Constanţa au întreprins, în perioada 01-15 septembrie, în conformitate cu programul de control aferent trimestrului III, prin cele trei comisariate judeţene de protecţie a consumatorilor din subordine, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind modul de etichetare, prezentare şi publicitate a pîinii, produselor de panificaţie şi produselor de morărit. La nivelul CRPC au fost verificaţi 77 de operatori economici, din care, la nivelul judeţului Constanţa, 35. Comisarii CJPC au controlat 1.773 kg pîine şi produse de panificaţie, iar abateri de la prevederile legale au fost constatate la aproximativ 20% din aceasta. “Pentru deficienţele constatate pe timpul acţiunilor de control au fost aplicate 35 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 69.700 lei”, a declarat comisarul şef al CRPC, Bogdan Dima. Comisarii au depistat pesmet, arpacaş, griş de grîu cu termenul de valabilitate depăşit, totodată se comercializau produse de panificaţie preambalate fără a avea inscripţionat pe ambalaj data durabilităţii minimale. Totodată, făina preambalată nu avea menţionată pe ambalaj denumirea produsului cu litere de două dimensiuni şi nu la aceeaşi dimensiune prevăzută de normele în vigoare, iar la comercializarea pîinii vrac nu se menţiona denumirea producătorului şi nici gramajul.
Recomandări pentru consumatori
Specialiştii CRPC recomandă consumatorilor să nu cumpere pîine şi produse de panificaţie din locuri neautorizate întrucît comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi astfel există riscul să se achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să afecteze sănătatea. De asemenea, ei spun să se acorde atenţie la cumpărarea pîinii şi produselor de panificaţie şi să se solicite vînzătorului să arate produsul pentru aprecierea aspectului acestuia. “Refuzaţi produsele care prezintă aspect necorespunzător: exemplare arse, cu urma lipiturilor pe părţile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra/cuptorul murdară, produse deformate, produse rupte, produse care prezintă urme ale contactului cu rozătoarele. Refuzaţi pîinea şi produsele de panificaţie ce prezintă urme de mucegai, dar şi produsele preambalate care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită”, a spus comisarul şef al CRPC.