“Produse de post”, preparate din carne şi ouă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Produse de post”, preparate din carne şi ouă!

Eveniment 13 Decembrie 2008 / 00:00 1206 accesări

Peste 380 de firme din întreaga ţară care comercializau produse de post au fost amendate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care au verificat, luna trecută, aproape 700 de firme. Valoarea totală a amenzilor aplicate celor găsiţi în neregulă a fost de 865.400 de lei. Într-un comunicat al ANPC se arată că a fost verificată respectarea prevederilor legale privind calitatea, etichetarea, modul de comercializare, prezentare şi publicitate a produselor alimentare de post - produselor alimentare vegetale, texturat proteic de soia, făina de soia, mixuri pe bază de soia - existente la comercializare. Inspectorii autorităţii au verificat mai mult de 17 tone de alimente de post găsite la cele 693 de firme. La 540 de firme s-au constatat abateri de la lege, fiind găsite ca neconforme patru tone de alimente. “Pentru abaterile constatate, au fost oprite definitiv de la comercializare 117 kilograme de produse care erau improprii consumului uman, iar 2.715 kilograme au fost oprite temporar de la comercializare, pînă la remedierea neconformităţilor. Totodată, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, au fost aplicate 385 de amenzi contravenţionale, în valoare de 865.400 lei, şi 155 de avertismente”, anunţă ANPC. Inspectorii au descoperit şi alimente “de post” care erau preparate folosind şi ingrediente de origine animală. “Un restaurant cu autoservire din Bucureşti prepara orez cu năut, tortellini cu ciuperci, orez cu legume şi diverse alte salate care erau prezentate ca fiind preparate de post, însă la unele dintre acestea se utilizau ca ingrediente ouăle, care nu erau declarate în compoziţie”, potrivit comunicatului ANPC. În judeţul Brăila, a fost descoperit la vînzare produsul “caşcaval de post Tostino Red”, o brînză vegetală, care însă avea în compoziţie cazeină din lapte. Produsul “brînză topită tartinabilă vegetală Margareta”, care provenea din Ungaria, a fost găsit la vînzare în judeţul Vaslui. Printre ingredientele produsului puteau fi însă observate brînză, smîntînă şi lapte. În judeţul Vrancea, erau comercializate napolitanele de post Rommis. Acestea “induceau în eroare consumatorii pentru că aveau în compoziţie zer praf”. Inspectorii au descoperit şi produse de post stricate sau expirate, în ambalaje rupte sau desfăcute ori cu etichete rupte sau ilizibile. Au fost amendate mai multe firme care vindeau produse a căror denumire nu corespundea cu lista ingredientelor. De asemenea, au fost găsite produse care nu aveau termenul de valabilitate înscris pe ambalaj sau era imposibil de citit. Procentele în care ingredientele au fost folosite nu au fost trecute pe unele etichete, iar pe altele nu era înscrisă cantitatea netă de produs, lucruri impuse prin lege, motiv pentru care vînzătorii au fost sancţionaţi. Datele de contact ale producătorului sau importatorului lipseau de pe unele etichete, în timp ce altele nu erau traduse în română, condiţii obligatorii prin lege. Şi inspectorii Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului (IRPC) Constanţa au întreprins circa 24 de acţiuni de control. Potrivit purtătorului de cuvînt al instituţiei, Rodica Mocanu, în urma verificărilor, toţi cei 24 de agenţi economici verificaţi au fost depistaţi cu nereguli, astfel că inspectorii IRPC au fost nevoiţi să aplice 18 sancţiuni contravenţionale în valoare de 33.000 lei şi şase avertismente. Specialiştii au depistat o serie de nereguli, de la produse cu termenul de valabilitate depăşit şi pînă la lipsa informării în cazul unor produse alimentare. Purtătorul de cuvînt a anunţat că acţiunile de inspecţie şi control vor continua şi în următoarea perioadă, în special la produsele de post.



12