Produse tradiţionale din Bucovina la Târgul de Crăciun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pavilionul Expoziţional

Produse tradiţionale din Bucovina la Târgul de Crăciun

Eveniment 18 Decembrie 2012 / 00:00 1856 accesări

TRADIŢII Când spui Milişăuţi, spui Bucovina. Şi când spui Bucovina, spui datini şi tradiţii pure româneşti, care nu puteau să lipsească de la cea de-a patra ediţie a Târgului de Crăciun, organizat în aceste zile la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia. Bucovina este reprezentată cu cinste de familia Păsăilă, care este nelipsită de la târgurile constănţene. „Am venit încă de la prima ediţie a târgului şi ne-a mers foarte bine, pentru că dobrogenii ne apreciază bucatele. Noi ne tragem din localitatea Milişăuţi, vestită în special pentru castraveciorii şi varza murate, care se ţin în butoaie de lemn în iazuri, devenite în timp o carte de vizită pentru Milişăuţi”, a spus Lucia Păsăilă.

ORIGINALITATE Produsele realizate în nord-estul ţării de familia Păsăilă sunt recunoscute pentru calitatea lor şi pentru faptul că sunt naturale. Constănţenii pot găsi la standul familiei o gamă diversificată de preparate din carne de porc, dar şi alte produse, toate realizate după reţete tradiţionale şi oferite publicului la preţuri accesibile. „Avem şunculiţă ţărănească crudă şi afumată, tocmai bună pentru sarmale sau fasole, piept cu şoric afumat. Mai avem cârnaţi tradiţionali, ei putând fi consumaţi cruzi, cârnaţi preparaţi din porc şi vită, tobă afumată şi neafumată, muşchi afumat din carne din porc, caltaboş şi ciolane de porc”, a declarat Lucia Păsăilă. Însă, piesa de rezistenţă a producătorului este pieptul de porc. „Este un produs care se găseşte doar la standul nostru şi este specific zonei Milişăuţi. Pieptul de porc este ţinut la baiţ, iar apoi fiert în zeamă de varză şi afumat”, ne-a declarat unul dintre membrii familiei Păsăilă, care recomandă acest produs a se consuma cu celebrele murături de la Milişăuţi. Pe de altă parte, gospodinele din familia Păsăilă nu i-au uitat nici pe cei cu probleme de sănătate, cărora le recomandă cârnaţii dietetici (cu mai puţină grăsime şi mai puţine condimente). O altă specialitate este reprezentată de cârnaţii copţi, care sunt ţinuţi în jar din lemn de fag, după care afumaţi. Însă, familia Păsăilă nu este prizoniera tradiţiilor bucovinene, ci este dispusă să încerce şi lucruri noi. În acest sens, familia a venit la această ediţie a târgului cu o reţetă adusă chiar din Spania. „Avem o reţetă din curcan, ruladă de curcan cu felii de lămâie şi portocală în interior, adusă de naşa mea de cununie, care este bucătăreasă în Spania de 10 ani”, a spus Lucia Păsăilă.



12