Pavilionul Expoziţional, situat la intrare în staţiunea Mamaia, lângă Hotel Malibu, găzduieşte, în continuare, până pe 20 decembrie, prima ediţie a Târgului de Crăciun organizat de Consiliul Judeţean Constanţa. Pe lângă cadourile pentru copii, constănţenii mai pot găsi la târg şi preparate tradiţionale de Crăciun, aduse tocmai din Maramureş. Produsele realizate în nordul ţării sunt recunoscute pentru calitatea lor şi pentru faptul că sunt naturale. La unul din standurile de la târg, constănţenii pot găsi lebăr, tobă sau cârnaţi, dar şi alte produse, toate realizate după reţete tradiţionale. „Avem şunculiţă ţărănească crudă şi afumată, tocmai bună pentru sarmale sau fasole, piept cu şoric afumat, care mai întâi a fost fiert, apoi uscat şi afumat. Mai avem cârnaţi tradiţionali, băgaţi mai întîi la fum cald şi apoi la fum rece, ei putând fi consumaţi cruzi, cârnaţi preparaţi din porc şi vită, tobă afumată şi neafumată, muşchi afumat din carne din porc, caltaboş şi ciolane de porc”, a declarat Ileana Grigor, producător venit la târg tocmai din Sighetu Marmaţiei. Ea a mai spus că toate produsele sunt preparate în casă, iar vremea rece din zona de nord a ţării este un factor important pentru păstrarea produselor din carne în bune condiţii. „Cel mai bun conservant pentru astfel de preparate din carne este fumul. Folosim doar fum produs din lemn de fag. Afumăm produsele cu grijă, doar câte puţin, nu dintr-o dată, pentru că altfel se acresc produsele”, a mai spus producătorul. În plus, ea îi sfătuieşte pe cumpărători să nu pună cârnaţii la frigider, ci să îi păstreze la rece, cel mai bine pe balcon, iar despre tobă spune că poate fi păstrată şi la congelator, pentru că nu conţine conservanţi şi nu e pericol ca, atunci când se dezgheaţă, să se „lase”.