Prin aderarea la Uniunea Europeană, România a intrat într-un mediu economic foarte competitiv, cele mai multe firme autohtone fiind nevoite să se adapteze unor exigenţe sporite pe piaţa comunitară. Chiar dacă beneficiile integrării vor putea deveni realitate doar pe termen mediu şi lung, puterea de cumpărare a românilor a început să se reducă chiar din acest an. Cum unul dintre indicatorii bunăstării economice este reprezentat de dinamica pieţei de consum, şocul scumpirii alimentelor şi utilităţilor s-a repercutat direct în buzunarele cumpărătorilor. Într-un clasament realizat de de Biroul European de Statistică (Eurostat), preţurile la alimente şi băuturile nonalcoolice consumate în România reprezintă 71% din media existentă la nivelul celor 27 de state ale blocului comunitar. Practic, preţurile de pe piaţa românească pot fi comparate cu acelea din Ungaria, însă depăşesc cu mult tarifele practicate în statul alături de care am intrat în UE, Bulgaria. De altfel, dintre toate statele membre UE, Bulgaria înregistrează cel mai redus nivel al preţurilor raportat la media europeană, 56%, însă produsele alimentare sînt ieftine şi în Lituania (64%), Slovacia şi Polonia (67%).
Studiile Eurostat au avut la bază analize complementare pe preţurile coşului zilnic pe cîteva sute de produse alimentare, băuturi şi tutun, în toate ţările comunitare, Croaţia, Macedonia, Turcia, Islanda, Norvegia, Elveţia, dar şi în ţări precum Albania, Bosnia - Herţegovina, Muntenegru şi Serbia. Deşi mîncarea nu s-a scumpit brusc în toate statele nou - aderate, România poate fi considerată o piaţă destul de scumpă în comparaţie cu alte pieţe din regiune, ţara noastră fiind inclusă în a patra grupă de preţuri din cinci, alături de Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Albania, Muntenegru şi Serbia. Totuşi, veniturile românilor nu se compară cu cele ale islandezilor, norvegienilor, eleveţienilor sau danezilor, care îşi permit să plătească preţuri de consum mai mari cu pînă la 164% peste media europeană. Aşa se face că în Danemarca, cel mai scump stat din UE, un coş de bunuri alimentare şi băuturi nonalcoolice este triplu faţă de România. Raportul arată că preţurile produselor alimentare sînt mai mari în vechile state membre UE, Ciprul făcînd excepţie de la această regulă, cu preţuri care depăşesc cu 7% media comunitară. Dacă la băuturi alcoolice ne situăm la 88% din tarifele europene medii, România stă mai bine la tutun. Doar 33% din media UE, la fel ca în Albania şi Bosnia şi Herţegovina, în vreme ce în Norvegia şi Marea Britanie indicii depăşesc 200% din preţurile în celelalte state comunitare.