Produsele tradiţionale din Ardeal, vedete la Sărbătoarea Recoltei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pavilionul Expoziţional

Produsele tradiţionale din Ardeal, vedete la Sărbătoarea Recoltei

Justiție 01 Octombrie 2013 / 00:00 825 accesări

BUNĂTĂŢI Lângă o bucată de brânză cumpărată de la unul dintre standurile instalate atât în interiorul, cât şi în exteriorul Pavilionului Expoziţional, constănţenii pot adăuga o ceapă culeasă din grădinile producătorilor dobrogeni, dar şi o bucată de şunculiţă ardelenească. La Pavilionul Expoziţional din Constanţa, unde se organizează a şasea ediţie a Sărbătorii Recoltei şi a Vinului Dobrogean, vizitatorii vor găsi cele mai bune produse din carne din zona Maramureşului, Sibiului, dar şi din Dobrogea. Dacă doresc să se răsfeţe cu un cârnat afumat, puţin perpelit pe grătar, cu siguranţă dobrogenii vor găsi la Sărbătoarea Recoltei exact ceea ce îşi doresc. Produsele realizate în nord-vestul ţării sunt recunoscute pentru calitatea lor şi pentru faptul că sunt naturale. La unul dintre standurile de la târg, care aparţine familiei Viţu, constănţenii pot găsi lebăr, tobă sau cârnaţi, dar şi alte produse, toate realizate după reţete tradiţionale. „Avem şunculiţă ţărănească crudă şi afumată, tocmai bună pentru sarmale sau fasole, piept cu şoric afumat, care mai întâi a fost fiert, apoi uscat şi afumat. Mai avem cârnaţi tradiţionali, băgaţi mai întâi la fum cald şi apoi la fum rece, ei putând fi consumaţi cruzi, cârnaţi preparaţi din porc şi vită, tobă afumată şi neafumată, muşchi afumat din carne din porc, caltaboş şi ciolane de porc”, a declarat Vasile Viţu, producător venit la târg tocmai din Sighetu Marmaţiei. El a mai spus că toate produsele sunt preparate în casă, iar vremea rece din zona de nord a ţării este un factor important pentru păstrarea produselor din carne în bune condiţii. „Cel mai bun conservant pentru astfel de preparate din carne este fumul. Folosim doar fum produs din lemn de fag. Afumăm produsele cu grijă, doar câte puţin, nu dintr-o dată, pentru că altfel se acresc produsele”, a mai spus producătorul. În plus, Vasile Viţu îi sfătuieşte pe cumpărători să nu pună cârnaţii la frigider, ci să îi păstreze la rece, cel mai bine pe balcon, iar despre tobă spune că poate fi păstrată şi la congelator, pentru că nu conţine conservanţi şi nu e pericol ca, atunci când se dezgheaţă, să se „lase”.

ÎMPĂRŢIRE Amplasamentul Pavilionului Expoziţional este împărţit în mai multe zone rezervate standurilor cu legume şi fructe, dar şi producătorilor viticoli, crescătorilor de animale şi păsări. Altă zonă este destinată grătarelor, unde este amplasată şi o scenă ce găzduieşte, timp de o săptămînă, mai multe spectacole. La acest târg şi-au făcut apariţia meşterii populari, dar şi producători de produse lactate şi panificaţie. Pentru Sărbătoarea Recoltei, RATC Constanţa a prelungit traseele liniilor 40 şi 102 până la Pavilionul Expoziţional. Autobuzele opresc în staţia special amenajată din faţa Pavilionului Expoziţional, pe sensul spre Centru.

Taguri articol


12