Timp de trei zile, începând de vineri şi până duminică, pe platforma din faţa sediului Casei de Cultură se desfăşoară o nouă ediţie a „Pieţei Ţărăneşti”, punct de atracţie pentru constănţenii interesaţi de produse alimentare tradiţionale şi de obiecte meşteşugăreşti. Printre produsele care pot fi achiziţionate la preţuri de producător se numără caşcaval, brânză de vacă şi de oaie, urdă, pastramă şi muşchiuleţ afumat, slănină ardelenească de la Rupea, pâine de casă din Ardeal, siropuri naturale, ciocolată de casă şi turtă dulce. Şi la această ediţie, constănţenii pot achiziţiona magiunul de Topoloveni, precum şi brânza de burduf în coajă de brad. „La această ediţie ne-am prezentat cu un nou produs: zacusca de Topoloveni”, a declarat Diana Stănciulov, producătorul magiunului de Topoloveni, singurul produs tradiţional din România a cărui denumire este protejată la nivel naţional. Din păcate, puţini producători tradiţionali se gândesc să-şi protejeze denumirea şi produsele atât la nivel naţional, cât şi internaţional. „Am depus un dosar şi la Comisia Europeană, pentru a ne proteja denumirea şi la nivel european. Îi sfătuiesc pe toţi producătorii tradiţionali să facă acest pas, pentru a fi siguri că nu-şi vor pierde identitatea produsului”, a adăugat Diana Stănciulov. Un produs românesc tradiţional neprotejat, încă, este brânza de burduf în coajă de brad, considerată ca făcând parte din familia brânzeturilor nobile. „Dosarul pentru protejarea mărcii la nivel naţional este depus la Ministerul Agriculturii din 2005, iar acum am demarat procedurile pentru a ne proteja produsul şi la nivel european. Dorim să înregistrăm toate cele trei tipuri de brânză de burduf: în băşică, în burduf de oaie şi în coajă de brad”, a declarat Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din Bran.