A vorbi la timpul trecut despre profesorul Ioan Popişteanu este dificil şi aproape... imposibil. E greu să crezi că prof. Ioan Popişteanu, fostul director al Bibliotecii şi Editurii Universităţii „Ovidius”, bibliolog, editor şi publicist dăruit spaţiului dobrogean, nu mai este. „Omul-orchestră”, cum l-a numit bunul său prieten, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, a trecut la cele veşnice miercuri seară, în Săptămâna Luminată, la vârsta de 70 de ani, în urma unui infarct, după cum au precizat surse apropiate omului de cultură.
Convoiul funerar cu trupul neînsufleţit al profesorului va pleca, astăzi, de la ora 15.00, de la casa mortuară a Cimitirului Municipal către biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Tomis Nord, după care, la Cimitirul Central, va avea loc înmormântarea.
44 DE ANI ÎN SLUJBA CĂRŢILOR De mai bine de patru decenii, Ioan Popişteanu, dobrogean născut în satul Cârjelari din comuna tulceană Dorobanţu, a slujit lumea cărţilor din vechiul Tomis, din 1968, când a fost repartizat - după absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii „Ovidius” - la Institutul Pedagogic din Constanţa (actuala Universitate „Ovidius”), preluând şi conducerea Bibliotecii şi Editurii Universitare, în calitate de director. Oficial, 42 de ani a stat prof. Ioan Popişteanu la conducerea acestor instituţii-emblemă ale Constanţei de astăzi (1968-2010), dar neoficial, şi ultimii doi ani a stat de strajă lumii cărţilor ovidiene.
„Ne-am cunoscut în anul 1967, la Facultatea de Biblioteconomie, el fiind mai mare decât mine. Pentru că el a revenit în Dobrogea, după facultate, preluând Biblioteca Institutului Pedagogic, gestul acesta m-a determinat şi pe mine să revin în Dobrogea, la Constanţa, la Biblioteca Judeţeană”, a spus prietenul său de-o viaţă, scriitorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu.
CTITOR DE EDITURI ŞI REVISTE Fondator şi director al editurii şi revistei „Ex Ponto”, prof. Ioan Popişteanu a publicat, reeditat şi prefaţat volume scrise de: Radu Gyr, Pericle Martinescu, Pavel Chihaia - Opera Omnia. Alte volume erau în lucru. „Cântecul său de lebădă” a rămas monografia „Universitatea „Ovidius” Constanţa - 50 de ani de existenţă” (coautor Constanţa Călinescu).
De asemenea, nu trebuie uitat că regretatul om de cultură a fost campion naţional universitar caiac-dublu şi vicepreşedinte al Clubului de Yachting Constanţa.
Parcă mai ieri - pe 30 ianuarie - îşi serba cei 70 de ani, în zi de mare praznic creştinesc, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, rugând stânjenit reprezentanţii presei care reuşiseră să afle „secretul” „să nu se scrie nimic”.
În urma profesorului Popişteanu rămân lucrările publicate, prefaţate şi apărute sub îngrijirea sa, amintirea Saloanelor Internaţionale de Carte „Ovidius” (2002-2006) sau mai recentul Târg Estival Mamaia (2009-2010). În 2011, Ioan Popişteanu a fost premiat în cadrul galei „Zece oameni de valoare pentru Constanţa”.
Mai rămân, în amintirea celor care l-au cunoscut, ecourile discuţiilor pe teme culturale, dar şi imaginea biroului înţesat de cărţi - pe podele, la masa de lucru - şi documente - unele în lucru, altele deja finalizate - în mijlocul cărora se afla prof. Ioan Popişteanu. Dumnezeu să-l odihnească!