Prof. Mihai Retegan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prof. Mihai Retegan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Cultură 14 Iunie 2011 / 00:00 2322 accesări

Apreciatul istoric prof. univ. dr. Mihai Retegan de la Universitatea din Bucureşti a fost distins, sâmbătă, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”. Ceremonia de decernare a înaltului titlu academic a avut loc în Sala Senatului, în prezenţa rectorului şi a prorectorului universităţii constănţene, prof. univ. dr. Victor Ciupină, respectiv prof. univ. dr. Marian Cojoc, a colegilor, studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. „Prof. univ. dr. Mihai Retegan este un nume care nu mai are nevoie, de multă vreme, de clasica prezentare”, a spus, în laudatio, decanul Facultăţii de Istorie, conf. univ. dr. Daniel Flaut.

Onorantul titlu a fost primit cu lacrimi în ochi de către „sărbătoritul” zilei, care a spus, extrem de emoţionat: „Fiecare dintre noi avem anumite momente pe care nu le vom uita niciodată şi, indiferent ce se întâmplă, acestea sunt mereu vii în memoria noastră. Nu aş fi fost aici dacă, în toamna anului 1969, tatăl meu nu ar fi avut o discuţie cu mine despre ce este istoria şi ce vrea ea. Sper că, acolo unde este, mă vede”. Prof. Retegan a adăugat: „Cert este că, dacă ar fi să o iau de la început, aş face acelaşi lucru, în pofida faptului că astăzi, mai mult decât în trecut, istoria este, întâi de toate, politică. Este politică pentru că este absolut inadmisibil să pui la zid anumite fapte din trecutul nu prea îndepărtat al României, este absolut inadmisibil să socoteşti cu dublă măsură aceleaşi evenimente. Eu cred că factorul politic nu are ce căuta în meseria noastră. Dacă faptul politic intervine, istoria nu mai este o ştiinţă, ci devine un obiect la mâna cuiva”.

„Povestea unei trădări”. Emoţionantul eveniment a fost urmat, după o scurtă pauză, de lansarea volumului care poartă semnătura cercetătorului, „Povestea unei trădări. Spionajul britanic în România”, care îl aduce în prim-plan pe Iuliu Maniu, o continuare a cărţii „SSI-SOE. Jurnal politic 1941-1946, o carte despre poliţia politică înainte de dictatura comunistă. „Această carte s-a scris aproape singură (...). Am constatat un dezinteres al publicului pentru cartea de istorie. De aceea, am căutat să scriu două cărţi pentru publicul obişnuit”, a spus Mihai Retegan. Volumul scris într-un stil neobişnuit şi cu un titlu incitant este rezultatul cercetării autorului în arhivele speciale ale Ministerului de Externe de la Londra. Lucrarea a fost prezentată de directorul Grupului Editorial RAO, Ovidiu Enculescu, constănţean la origine, de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi prof. univ. dr. Marian Cojoc.

Taguri articol


12