În prima zi a lunii septembrie, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” și Cenaclul literar „Mihail Sadoveanu”, din cadrul Cercului Militar Constanța, au organizat un eveniment cultural în prim-planul căruia s-a aflat prof. univ. dr. Olga Duțu și cărțile sale, mai vechi și cele mai recente.
Despre volumele sale, dintre care trei au văzut lumina tiparului în 2016, la editura Celebris - „De vorbă cu personalități ale culturii române”, „Pagini de istorie, artă și cultură. I” și „Note de lectură. II” - au vorbit, în aula Bibliotecii Județene, directorul instituției gazdă, dr. Corina Apostoleanu, prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, prof. Virgil Mocanu și prof. Alexandra Flora Munteanu. Moderatorul întâlnirii a fost coordonatorul Cenaclului „Mihail Sadoveanu”, Aurel Lăzăroiu.
„Celebrăm un om, o carieră și, mai ales, un model (...) Am privilegiul să o cunosc pe doamna Olga Duțu de când eram elevă de liceu”, a spus prof. univ. dr. Marina Cap-Bun. Referindu-se la volumul „Note de lectură”, profesorul universitar a subliniat: „Vreau să vă spun un secret: nu sunt note de lectură. Sunt analize profunde ale unor texte mai vechi sau mai noi, unele de ultimă oră”. Amintind despre vizitele lui Matei Vișniec la Constanța și întâlnirile cu marele dramaturg de la care dr. Olga Duțu nu a lipsit, dr. Cap-Bun a spus: „Am constatat cu încântare că doamna Duțu cunoaște toată opera lui Vișniec. Sunt oameni care au dat doctorate în opera lui Vișniec și nu-i cunosc atât de bine opera”.
„Din păcate, lumea în care trăim pune din ce în mai puțin accent pe aspectele legate de corectitudinea limbii pe care o vorbim (...) de aceea mă simt ca într-un fel de castă, iar Olga Duțu este unul dintre membrii de vază ai acestei caste din care mă bucur să fac parte”, a spus și directorul Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman”, dr. Corina Apostoleanu.
„OMULUI DE CULTURĂ OLGA DUȚU NIMIC NU-I ESTE STRĂIN DIN SPIRITUALITATEA ROMÂNEASCĂ ȘI DOBROGEANĂ”
Parafrazând un proverb latin, prof. Virgil Mocanu a conchis: „omului de cultură Olga Duțu nimic nu-i este străin din spiritualitatea românească și dobrogeană”. Totodată, acesta a apreciat că Olga Duțu este un specialist dobrogean de elită în opera lui Matei Vișniec.
În volumul „De vorbă cu personalități ale culturii române” sunt redate 18 interviuri (însoțite de o fișă biografică) cu: Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Georgeta Mitran, Micaela Culea, Florica Cruceru, Constantin Georgescu, Florin Ferendino, Ion Codrescu, Gabriela Popescu-Țiganașu, Constanța Călinescu, Livia Buzoianu, Ruxandra Nemțeanu, Traian Brătianu, Dora și Virgil Mocanu, Rodica Maria Popescu, Alexandra Flora Munteanu, Constantin Iordan, Eugenia Vâjiac și Ioana Bud.
„Dacă omul este şi rezultatul întâlnirilor sale cu persoane şi personalităţi interesante, trebuie să-i mulţumesc lui Dumnezeu că a fost generos şi în acest sens, de la învăţătorii, profesorii şi îndrumătorii mei, în plan profesional şi moral, la colegii mei din şcolile, liceele, universitățile şi Inspectoratul Școlar în care am activat peste jumătate de veac. Dar am avut privilegiul să întâlnesc mari personalități ale ştiinţei şi culturii româneşti, la congrese, conferinţe, simpozioane naţionale şi internaţionale, care mi-au marcat profund existenţa”, scrie, în prefața cărții, prof. univ. dr. Olga Duțu.
„Note de lectură. II” a apărut la 19 față de primul volum cu același titlu.
Citește și:
Dialog „La margine de imperiu - Origini“ cu Cristian Cealera