Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani - „O viață în siajul muzei Clio“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani - „O viață în siajul muzei Clio“

Cultură 14 Noiembrie 2016 / 17:40 6741 accesări

Un eveniment important pentru urbea tomitană va avea loc într-o zi specială, pe 23 noiembrie, de la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Este vorba despre volumul „Profesorul universitar dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani. O viață în siajul muzei Clio”.

Ideea apariției unui volum aniversar dedicat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea îi aparține regretatului șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN), dr. Virgil Coman, cel care este, de altfel, unul dintre cei trei coordonatori ai volumului, alături de dr. Luminița Stelian, de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, și dr. Nicoleta Grigore-Paraschiv, de la SJCAN.

Apărut în condiții grafice deosebite la Editura Etnologică din București, volumul însumează, în cele 875 de pagini, articole și studii semnate de 70 de personalități ale vieții științifice dobrogene și naționale. Cartea ar fi trebuit să fie lansată pe 12 octombrie, dată la care prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a împlinit 70 de ani, însă apariția sa a fost întârziată din cauza pierderii premature și intempestive a unuia dintre cei mai valoroși coordonatori ai lucrării, dr. Virgil Coman, fost student al istoricului dobrogean.

„Important este faptul că întreaga activitate a profesorului Valentin Ciorbea, de aproape jumătate de veac, a fost legată de știința istoriei, ca dascăl și ca om de știință. Mai are o caracteristică însemnată. Născut în Transilvania, în județul Alba, a urmat studiile universitare în Iașii Moldovei, iar activitatea sa profesională s-a desfășurat, începând din 1970, în Dobrogea. Este un român desăvârșit, lucru pe care l-a demonstrat cu prisosință și prin atașamentul său pentru provincia pe care a ales-o pentru a-și desfășura activitatea. Cadru didactic din 1970 în învățământul preuniversitar, lector din 1976 la Institutul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, apoi conferențiar și din 1995 profesor universitar, trecut apoi la Universitatea „Ovidius”, ca profesor asociat, din 1990, și ca titular din 2001, din 2007, șef de catedră, iar din 2008 a devenit și conducător de doctorate. Îl consider o personalitate emblematică pentru spațiul istoriografic dobrogean”, menționează academicianul Dan Berindei.

Pe 23 noiembrie, volumul va fi prezentat de directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, dr. Corina Apostoleanu, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prof. univ. dr. Stoica Lascu, dr. Luminița Stelian, dr. Alexandru Ş. Bologa și comandor (r) dr. Marian Moșneagu.

Citește și:

Autobiografiile din temniță ale lui Horia Macellariu, lansate la Constanța

Autobiografiile din temniță ale contraamiralului Horia Macellariu, în volum

Prima carte de autor a lui Virgil Coman a fost lansată. Nu e însă ultima!

Lansare de carte postumă Virgil Coman, la Constanța

Exclusiv! Visul lui Virgil Coman s-a împlinit: cartea i-a fost lansată

Regretatul Virgil Coman, omagiat la primul Congres al Istoricilor Români



12