Profesia de moaşă, nereglementată în România! Riscăm infringementul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scrisoare către comisarul european pentru Sănătate

Profesia de moaşă, nereglementată în România! Riscăm infringementul!

Sănătate 22 Aprilie 2019 / 16:24 2239 accesări

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a transmis o scrisoare deschisă către comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, în care îi solicită sprijinul pentru reglementarea profesiei de moaşă în România, în scopul scăderii ratei mortalităţii materno-infantile. "Din păcate, România deţine câteva recorduri europene la cifrele de risc pentru sănătatea materno-infantilă: mortalitatea şi morbiditatea, rata de cezariene, rata foarte scăzută de alăptare, separarea nejustificată a nou-născuţilor de mame, costuri foarte mari pentru naşterile medicalizate, lipsa de monitorizare a sarcinilor în 23% dintre cazuri, infecţii spitaliceşti mamă-copil. În plus, anul trecut am atins cea mai scăzută rată de naşteri din ultimii 50 de ani. Toate aceste statistici sunt în continuă deteriorare şi deşi este datoria actualului Guvern al României să identifice soluţii, să le aplice şi să le evalueze, dar acest lucru nu se întâmplă. În majoritatea statelor occidentale, moaşele sunt folosite eficient pentru supravegherea sarcinilor cu risc scăzut, asistarea naşterilor naturale, educaţie prenatală, urmărirea mamei şi a nou-născutului după naştere. Toate soluţiile bazate pe moaşe pot fi folosite chiar de mâine, la un cost mult mai mic pentru sistemul de sănătate. Cost în bani, dar şi în vieţi", precizează Raeţchi în scrisoare, conform unui comunicat transmis, duminică, agerpres.ro.

Raeţchi a susţinut că directiva Uniunii Europene în baza căreia trebuia să funcţioneze profesia de moaşă în statele europene a fost dată încă din 2005, dar aceasta nu este pusă în continuare în aplicare de Guvernul României, care riscă demararea procedurii de infringement. "Moaşele încă nu sunt incluse în Legea Sănătăţii şi niciun spital din ţară, de stat sau privat, nu angajează moaşe conform competenţelor acestora în lipsa adoptării coerente a directivei de mai sus. Circa 500 de moaşe au mai rămas să activeze în ţară, toate cu restricţii majore şi cu imposibilitatea de a fi plătite de casele de asigurări, în timp ce facultăţile se închid", a subliniat deputatul PNL.

El i-a transmis comisarului european să solicite Guvenului să aplice trei soluţii, între care şi introducerea moaşelor în Legea Sănătăţii. Una dintre acestea este introducerea moaşelor în Legea Sănătăţii ca furnizor de îngrijire primară, legi care să transpună directiva europeană şi reprezentarea profesiei printr-un Colegiu separat de Ordinul Asistenţilor (OAMMR), ca în ţările în care moaşa este cu adevărat activă conform competenţelor. De asemenea, să fie înfiinţat un Colegiu Naţional al Moaşelor şi să fie implementate de urgenţă ghiduri şi protocoale privind sarcina, naşterea şi îngrijirea post-partum fiziologică pentru toţi specialiştii care deservesc aceste ramuri. "Este esenţial să ne sprijiniţi în acest demers care ar ajuta enorm sistemul de sănătate din România", a conchis Raeţchi în scrisoarea care este semnată şi de reprezentanţii Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare şi ai Asociaţiei Consultanţilor în Lactaţie din România.

Taguri articol


12