Cele 4 ore în care au avut de scris rezolvările la subiectele propuse în acest an la examenul național de Definitivare în învățământ i-au epuizat pe profesorii constănțeni care au susținut joi, 4 august, proba scrisă la Liceul Teoretic ”Ovidius”. Cel puțin asta este concluzia ce se poate trage ținând cont de starea în care au ieșit candidații după cele 4 ore de examen. Mulți abia au reușit să spună câteva cuvinte despre subiectele din acest an, iar alții au evitat complet să povestească despre examenul care tocmai se încheiase, motivând că sunt foarte obosiți.
”NU SUNTEM ROBOȚI SĂ MEMORĂM ATÂTEA INFORMAȚII”
”Nu a fost foarte greu, dar este vorba despre informația aia greoaie pe care trebuie să o bagi în cap. Nu suntem roboți să memorăm atâtea informații exact în forma din carte. Am scris, dar la unele subiecte am exprimat cu propriile cuvinte, acum să vedem cum va evalua comisia de corectură”, a spus o candidată care a susținut examenul la Educație Fizică. O altă tânără învățătoare a spus că subiectele au fost grele, mai ales când participi pentru prima dată la acest examen. ”A fost greu, mi s-au părut dificile subiectele, deși m-am uitat pe cele de anul trecut și erau mai accesibile. Sunt la prima participare. Oricum, mi se pare greu un examen de 4 ore, pe căldura aceasta”, a povestit tânăra. Totuși, părerile cu privire la gradul de dificultate al subiectelor au fost împărțite, în funcție și de disciplina de predat.
DIFERENȚELE DINTRE TITULARIZARE ȘI DEFINITIVAT
Dana este profesor de Matematică și este una din tinerele care au participat pentru prima dată la examenul de Definitivat, după ce în urmă cu 2 săptămâni a obținut nota maximă la examenul de Titularizare. Examenul pe care l-a susținut miercuri i s-a părut ușor. ”Subiectele au fost ușoare, accesibile, chiar mai ușoare decât cele de anul trecut, cel puțin partea de pedagogie. Bine, și la partea de specialitate a fost ușor, dar și anul trecut au fost ușoare. Puteam să mă pregătesc mai mult, asta e problema mea. Ultimul subiect a fost însă mai bine structurat, mai ales pentru noi, cei care nu suntem așa buni la compuneri”, a spus Dana. Și dacă la Titularizare a luat nota maximă, tânăra a explicat care dintre cele două examene i s-a părut mai greu. ”Examenul de Titularizare mi s-a părut mai ușor pentru că nu are partea de psihopedagogie. Este partea cea mai grea, din punctul meu de vedere la Definitivat, pentru că aici este inclusă și această disciplină, care este și cea mai dificilă pentru toată lumea, pe lângă cele care sunt cerute și la Titularizare”, a povestit Dana. Ea, la fel ca toți ceilalți candidați, speră acum la o notă de cel puțin 8, notă ce asigură promovarea examenului.
41 DE CANDIDAȚI ABSENȚI, 35 RETRAȘI
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța, la sesiunea din acest an au avut dreptul să participe 264 de candidați, din care 41 au absentat, iar alți 35 s-au retras. ”În conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, candidatul care se retrage din proprie iniţiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii, predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel puţin o oră. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul ISJ. Rezultatele se vor afișa pe 11 august, la centrul de examen și pe site-ul www.definitivat.edu.ro/2016, iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare se realizează în zilele de 11 și 12 august, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 18 august.