Profesori universitari confirmă plagiatul procurorului-şef Kovesi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bombă la nivel înalt. Băsescu, la atac

Profesori universitari confirmă plagiatul procurorului-şef Kovesi

Justiție 28 Septembrie 2016 / 18:41 2150 accesări

După ce, marţi după-amiază, Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat în privinţa lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, care nu ar fi trecut prin Comisia de Eitcă şi ar fi fost „spălată” la nivel înalt, raportul tehnic de expertiză fiind falsificat, procurorul-şef al DNA a precizat, într-un comunicat, că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat. „Cu referire la teza de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susținut de la prima apariție, încă din anul 2012, în spațiul public a afirmațiilor denigratoare de acest tip. Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților", a precizat procurorul-şef al DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Trebuie să menţionăm că primele informaţii despre plagiatul procurorului-şef au apărut în spaţiul public în 2012, fiind scoase la iveală de către Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală.

GRAUR susţine că procurorul-şef a plagiat!

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), ONG din Cluj-Napoca, transmite, într-un comunicat postat pe site-ul plagiate.ro, că lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este considerată de ei un plagiat, concluzia venind în urma unor verificări făcute de staff. "În calitate de depozitar şi constructor al Indexului Operelor Plagiate în România, în calitate de primă instituţie a societăţii civile specializată şi calificată în identificarea şi publicarea operelor plagiate, confirmăm că, la sesizarea presei, am realizat documentarea şi constatarea faptică a suspiciunii de plagiat multiplu realizat în lucrarea Laurei Codruţa Kovesi, "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal". Conducător ştiinţific: Prof. univ. dr. Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de Vest. 2011. Rezultatele analizei ar fi urmat să fie incluse în Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro în luna octombrie 2016", se arată într-un comunicat postat de GRAUR pe site-ul plagiate.ro

În cadrul comunicatului sunt menţionate trei opere din care ar fi fost preluate paragrafe fără citare. Reprezentanţii ONG-ului susţin că solicită retragerea titlului de doctor în drept acordat Laurei Codruţa Kovesi. Reacţia acestora a venit marţi seară, la câteva ore după ce deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef al DNA.

Ce spune îndrumătorul lucrării suspectate de plagiat

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, prof. dr. Viorel Pașca, crede că este vorba "despre o mânăreală politică". ”Nu vedeți ce scandal politic e? E o mânăreală politică", a declarat miercuri, pentru Mediafax, îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, prof. dr. Viorel Pașca. El a adăugat că "probabil că se urmărește demiterea ei, ăsta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uită - titlul este un act administrativ intrat în circuitul civil și nu mai poate fi desființat decât de instanță”. Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi a afirmat că la vremea respectivă nu existau "programe antiplagiat, cum există acum", dar sigur a verificat lucrarea, mai ales acolo unde se făceau referiri la surse.

Băsescu, atac la Kovesi

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu, care în decursul mandatelor sale a numit-o pe Laura Kovesi de trei ori în funcţii publice, se scuză că n-a aflat decât în 2014 despre plagiat, dar susține că nu a avut probe. El a declarat că Laura Codruţa Kovesi a ameninţat un demnitar al statului român că va fi arestat dacă se vor relua verificările privind teza sa de doctorat. "În 2016, doamna Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative (telefon ce nu poate fi interceptat - n.r.) şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestări. Sunt constrâns de riscul ca respectivul demnitar să spună nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă... Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Astăzi vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături”, a declarat Traian Băsescu la România TV. Mihnea Costoiu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.



12