Anul școlar pentru elevii din ciclul gimnazial este pe terminate, iar pentru cei din ciclul liceal s-a încheiat de aproape o săptămână. Pentru aceștia din urmă, bătaia de cap a început din 10 iunie, când au susținut prima probă orală la limba română în cadrul Bac-ului. Elevii care termină clasa a VIII-a anul acesta vor începe perioada de foc luni, 23 iunie, când susțin Capacitatea. Cu această ocazie, ministrul Educaţiei Naționale, Remus Pricopie, a declarat, în urmă cu câteva zile, că frauda nu este o soluţie, mesajul fiind foarte clar: ”Nu ne jucăm, avem oameni condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi fraudă la Bacalaureat”. Ministrul a cerut inspectorilor şcolari generali să fie pregătiţi pentru cazul în care se întâmplă ceva negativ și să interzică orice practică de colectare de bani, indiferent de motiv. ”Nu există subiectul protocol, nu există niciun alt subiect pentru niciun fel de activitate asociată examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului”, a subliniat Pricopie.
MITĂ = DOSAR PENAL Urmând îndemnul lui Pricopie, la Constanța, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a organizat, ieri, o ședință la care au participat directorii școlilor gimnaziale, ai liceelor teoretice, vocaționale și tehnologice din județ. Cu această ocazie, inspectorul școlar general al ISJ, prof. Răducu Popescu, a amintit directorilor prezenți despre procesele pe care inspectoratul le-a intentat, anul trecut, profesorilor care au luat șpagă la examenele de Bac în schimbul unor favoruri oferite elevilor. ”Rog toți directorii de școli și licee să facă tot ce este necesar pentru ca examenele să se desfășoare în condiții optime. Subliniez că profesorii care primesc sau cer compensații elevilor în schimbul copiatului vor fi excluși din învățământ”, a spus Popescu. Inspectorul a amintit despre cazurile de fraudă de anul trecut, în care profesori prinși că au luat mită de la elevi au fost dați afară din sistem și s-au ales cu dosare penale pentru corupție sau fraudă. Tot el a spus că este exclus ca părinții și elevii să strângă bani pentru protocoale, folosite cel mai des ca scuză pentru a strânge, de fapt, mită, pe care apoi să o dea profesorilor.
ELEVII, SUPRAVEGHEAȚI Totodată, elevii trebuie să fie pregătiți în ceea ce privește condițiile în care se vor desfășura examenele naționale. ”Este interzis candidaților, atât la Bac, cât și la Capacitate, să se prezinte în sala în care vor susține proba cu obiecte de orice fel, indiferent dacă sunt sau nu funcționale, indiferent dacă au fost aduse în mod direct de ei sau de vreo persoană din afară. În cazul în care asupra vreunuia vor fi găsite orice fel de obiecte, el va fi eliminat imediat din examen”, a spus inspectorul școlar pentru resurse umane din cadrul ISJ, prof. Alina Diana Codreanu. Totodată, elevii trebuie să știe că atât examenul de Capacitate, cât și cel de Bac vor fi supravegheate video pe toată durata probelor, camerele amplasate chiar în sălile de clasă filmând fiecare individ în parte. Amintim că în această săptămână, până pe 18 iunie, se desfășoară cea de-a doua probă a Bac-ului, de evaluare a competențelor digitale, la care participă 40.013 elevi constănțeni.