Profesorii îşi cer dreptul la viaţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asumarea Legii Educaţiei = politizarea şcolilor

Profesorii îşi cer dreptul la viaţă

Eveniment 19 Octombrie 2010 / 00:00 492 accesări

Vremea rea din Bucureşti nu a oprit cadrele didactice să iasă, din nou, în stradă, cerând să fie ascultate, măcar în al 12-lea ceas, de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Ieri a fost a treia zi când dascălii s-au adunat în faţa sediului Ministerului Educaţiei, cerând să vorbească cu ministrul Daniel Funeriu. Şi de această dată, cererea protestatarilor a fost ignorată: niciun reprezentant al Ministerului Educaţiei nu i-a chemat la discuţii pe parcursul celor aproximativ opt ore de protest. La acţiunea de ieri au participat aproximativ 30 de sindicalişti. Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat că protestul de la Ministerul Educaţiei va continua atât timp cât există o şansă ca Guvernul să nu îşi asume răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. „Dacă Legea Educaţiei va fi asumată în forma actuală, aceasta va aduce mai multe dezavantaje cadrelor didactice. Cea mai importantă va fi desfiinţarea examenului naţional de titularizare, care va duce la politizarea excesivă a unităţilor de învăţământ”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, afiliat FSLI, prof. Ioana Purcărea.

TITULARII, LA MÂNA DIRECTORILOR. Potrivit actului normativ, titularizarea se va face la nivelul unităţii de învăţământ, ceea ce va aduce cadrele didactice la mâna directorilor respectivelor unităţi. Nu este greu de imaginat ce se va întâmpla în acest caz, având în vedere că şi în cadrul examenului de titularizare organizat la nivel naţional unele note sunt obţinute pe cu totul alte criterii decât cunoştinţele deţinute de respectivii candidaţi. Pe lângă eliminarea titularizării, noua lege aduce şi o reducere drastică a normelor. „Prin mărirea numărului de ore săptămânale pentru cadrele cu grad I, cu peste 25 de ani vechime, de la 16 la 18, dispar 3.500 de norme. De asemenea, prin trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial, timp de trei ani (2011, 2012 şi 2013), vor dispărea câte 2.500 de norme anual. Reducerea normelor înseamnă, inevitabil, noi disponibilizări în rândul cadrelor didactice”, a adăugat prof. Ioana Purcărea. Totodată, o altă revendicare a sindicaliştilor din învăţământ este poziţionarea mai sus în grila unică de salarizare pentru personalul din Educaţie.

PESTE 50 DE ZILE ÎN GREVA FOAMEI. Un caz deosebit este cel al Cristianei Anghel, învăţătoarea aflată în greva foamei de peste 50 de zile, nemulţumită de diminuările salariale din sistemul bugetar. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a afirmat, ieri, în plenul Senatului, că actualul Guvern se face vinovat de crimă în cazul învăţătoarei Cristiana Anghel dacă nu găseşte soluţia pentru rezolvarea problemei acesteia. „Învăţătoare Cristiana Anghel duce o luptă dreptă cu un Guvern care o tratează, din păcate, abuziv şi nedrept. Întrucât starea sănătăţii se agravează cu fiecare zi, cer autorităţilor statului român să se implice în identificarea soluţiei pentru rezolvarea problemei pentru care Cristiana Anghel a intrat în greva foamei. Cred că altfel Guvernul va făptui o crimă pentru care se face întru-totul vinovat”, a acuzat Ecaterina Andronescu. În ciuda protestelor, Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în data de 28 octombrie, pe Legea Educaţiei, au stabilit, ieri, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Conducerea Parlamentului a decis ca până luni, 25 octombrie, să fie depuse amendamentele la proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.



12