Profesorul Gheorghe Țarălungă, arestat pentru luare de mită!!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A fost sau nu flagrant?

Profesorul Gheorghe Țarălungă, arestat pentru luare de mită!!

Eveniment 30 Ianuarie 2015 / 00:00 4771 accesări

Noul scandal de corupţie care lovește Universitatea "Ovidius" Constanța (UOC) s-a conturat, ieri, în mod oficial, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa au anunţat că au început urmărirea penală împotriva prof. univ. dr. Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul UOC, pentru luare de mită. Miercuri seară, la ora 19.00, el a fost reținut în baza unei ordonanțe de 24 de ore și și-a petrecut noaptea în spatele gratiilor. Ieri, fostul decan a fost prezentat instanţei Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Anchetatorii spun că în acelaşi dosar este cercetat pentru dare de mită, în stare de libertate, sub control judiciar, şi Evangelos Faloutsos, un student grec din anul V. Acestuia i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin (printre care și interdicția de a se întâlni cu Țarălungă), măsura controlului judiciar se poate înlocui.

            MITĂ DE 200 DE EURO Conform anchetatorilor, Ţarălungă, care predă disciplina "Farmacologie, Farmacoterapie şi Farmacie Clinică", i-a cerut studentului grec bani pentru a-i da notă de trecere la examen. În urma negocierilor dintre cei doi, profesorul a fost de acord să primească 200 de euro. Cu toate că au încercat să perfecteze afacerea “pe blat”, informații legate de tranzacția pregătită au ajuns la urechile procurorilor DNA Constanța, care au pornit cercetările. „La data de 28 ianuarie 2015, inculpatul Faloutsos Evangelos i-a oferit inculpatului Ţarălungă Gheorghe suma de 200 de euro, în biroul său de la sediul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, în scopul de a-l promova, în condiţii nelegale, la disciplina Farmacie Clinică. În aceeaşi zi s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se mai precizează în comunicatul DNA Constanța. Cu toate că anchetatorii spun că fostul decan a fost prins cu banii asupra lui, avocații acestuia susțin că procurorii anticorupție care au descins în biroul lui Țarălungă nu au găsit nicio bancnotă incriminatoare. Se pare, însă, că acuzarea se bazează și pe câteva interceptări telefonice ale convorbirilor celor doi inculpați...

            PERCHEZIȚII Amintim că, miercuri dimineaţă, procurorii anticorupţie au descins atât la sediul Facultăţii de Farmacie, cât şi la Căminul Studenţesc Pescărie, unde au efectuat percheziţii în biroul prof. univ. Gheorghe Ţarălungă şi în camera de protocol din cămin, pe care acesta obişnuia să o folosească uneori. La finalul investigațiilor de la faţa locului, la care au participat și polițiștii constănțeni, anchetatorii au ridicat mai multe documente care ar putea fi necesare în derularea cercetărilor. Precizăm că reținerea profesorului Țarălungă vine la un an și jumătate după ce fostul său coleg, prof. univ. dr. Dănuț Tiberius Epure, rectorul UOC la acea vreme, a fost arestat preventiv pentru luare de mită și folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Potrivit anchetatorilor, în vara anului 2013, Epure a cerut şi a luat de la o candidată suma de 4.000 de euro pentru a-i da subiectele la disciplinele chimie şi biologie, pentru admiterea la Facultatea de Farmacie. Conform procurorilor, tot în iulie 2013, Epure a mai cerut de la o candidată 5.000 de euro, pentru a fi admisă tot la Facultatea de Farmacie. În plus, fostul rector este acuzat de anchetatori că şi în august 2012 ar fi primit 1.000 de euro de la părintele unui candidat în schimbul subiectelor examenului de la Facultatea de Farmacie, însă, în acest caz, procurorii au disjuns cauza.  

După deliberări, judecătorii au decis ca prof.univ. Gheorghe Ţarălungă să-şi petreacă următoarele 30 de zile în spatele gratiilor, instanţa emiţând mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.   



12