Profesorul Ioan Florin Stanciu, „ultimul debutant al generaţiei ’80“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Profesorul Ioan Florin Stanciu, „ultimul debutant al generaţiei ’80“

Cultură 02 Martie 2009 / 00:00 2308 accesări

Profesorul Ioan Florin Stanciu a lansat, sîmbătă, la Muzeul de Artă, primul său roman, „Apocriful necredinciosului Toma“. La eveniment au venit în număr mare prieteni şi colegi, dar şi foşti elevi care au ţinut să fie aproape de Ioan Florin Stanciu, în acest moment special. Cei prezenţi nu s-au întîlnit doar cu beletristrica, în spaţiul guvernat de artele vizuale, ci şi cu armonia sunetelor. Cantautorul Laurenţiu Marinescu, alături de invitaţii săi din Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, „au cîntat“ emoţionantele „Scrisori“ ale lui George Ţărnea.

Invitaţi de onoare ai acestui eveniment au fost preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Ovidiu Dunăreanu şi poeta Amelia Stănescu. „Cine se apucă de scris, de tînăr, nu are cum să se lecuiască de această boală“, a spus scriitorul Ovidiu Dunăreanu despre Ioan Florin Stanciu, pe care l-a considerat „ultimul debutant al generaţiei ’80“. „Apocriful necredinciosului Toma“ este o lucrare care a fost concepută încă din anii ’80, fiind o parabolă despre viaţa într-un sat comunist. Autorul a ţinut, însă, să precizeze că această carte nu este o doar o parabolă despre comunismul românesc, ci face referire la comunismul universal utopic.

Romanul „Apocriful necredinciosului Toma” a apărut în anul 2008, la Editura Mayon, Bucureşti. Profesorul Ioan Florin Stanciu, aflat la debut, a mărturisit că mai are în pregătire două volume. Ioan Florin Stanciu este profesor de limba şi literatura română la Şcoala generală cu clasele I-VIII „Remus Opreanu“ din Constanţa. Acesta a debutat în revista „Luceafărul“, unde, în anii ’70, a publicat în mod constant poezie, devenind apoi colaborator al revistei „Tomis“. În 1981 a primit Marele Premiu al Festivalului Naţional de Poezie „Lucian Blaga”, ediţia I, iar o parte din creaţia sa a fost publicată în „Vînzătorul de enigme, antologie de proză contemporană“, Editura Europolis, 1993 şi „Fereastra dinspre mare, antologie de poezie contemporană“, Constanţa, 1994.



12