Profesorul Ioan Sbîrciu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Profesorul Ioan Sbîrciu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“

Cultură 10 Iulie 2008 / 00:00 570 accesări

Sala Senatului din cadrul Universităţii „Ovidius” a găzduit, ieri, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Ioan Sbîrciu, preşedinte al Senatului Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. La ceremonia de decernare a importantei distincţii academice au luat parte rectorul Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prorectorul pentru probleme de învăţămînt, prof. univ. dr. Marian Cojoc, conf. univ. dr. Lucian Petcu - secretarul ştiinţific al Senatului universităţii constănţene şi secretarul ştiinţific al Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Daniela Cojocaru. De asemenea, la eveniment au participat studenţi şi cadre didactice din cadrul Facultăţii de Arte, printre care şi lect. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, şef al Catedrei de Arte Plastice şi Decorative.

Laudatio a fost rostit de către Daniela Cojocaru, secretar ştiinţific al Facultăţii de Arte, iar diploma i-a fost înmînată reputatului om de cultură de către rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină. „Valorizăm recunoştinţa faţă de un mare prieten al universităţii noastre, care a adus la un înalt nivel de organizare şi funcţionalitate activităţile Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte. Dintre aceste activităţi s-au remarcat, în mod deosebit, organizarea şi desfăşurarea, încă de la începutul existenţei Specializării Pedagogia artelor plastice şi decorative, a examenelor de licenţă, de aceea îl dorim în continuare prezent, pe domnia sa, în viaţa academică constănţeană“, şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de ilustrul profesor şi artist de talie europeană cadrele universitare ale Facultăţii de Arte.

„E o mare onoare pentru mine să primesc o astfel de distincţie“, a declarat, emoţionat, Ioan Sbîrciu. Profesorul şi pictorul Ioan Sbîrciu a declarat că şi-a dorit să devină pictor încă de la vîrsta de patru ani şi a opinat că este important ca tinerii artişti să ştie să îşi pună în valoare calităţile, pentru a se putea bucura de mai multă vizibilitate în spaţiul artistic european.

Ioan Sbîrciu este doctor în Arte vizuale din august 2005 prin elaborarea tezei de doctorat: „Hermeneutica încifrării în pictură“. Pentru două mandate succesive, între anii 2000 - 2008, a fost ales rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Domeniul său de competenţă la catedră este pictura de şevalet (desen, culoare, compoziţie), Tehnici şi tehnologii ale picturii, Pedagogie artistică si Manageriat artistic.

Calităţile sale îl recomandă nu doar ca unul dintre cei mai valoroşi reprezentanţi ai artei româneşti din ultimele decenii, dar şi ca un pedagog care a parcurs toate treptele învăţămîntului de artă, de la cel preuniversitar, la cel academic. Anul trecut, în Capitala Culturală Europeană Sibiu, a vernisat expoziţia „Peisaj, om şi lucru. Arta care stabileşte reguli“, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, unde a expus împreună cu unul dintre cei mai de seamă artişti ai artei contemporane, germanul Markus Lüpertz. Potrivit profesorului Sbîrcea, Lüpertz este cel care l-a descoperit, prin intermediul unei lucrări care purta semnătura sa. Markus Lüpertz, alături de Baselity, Kiefer, Immendorf, Penck, face parte din gruparea de elită a noului expresionism german, fiind întotdeauna considerat teoreticianul grupării şi, în acelaşi timp, artistul cel mai apropiat de mediile academice.

Taguri articol


12