Constanța a pierdut unul dintre cei mai mari politicieni, profesori și istorici ai urbei. Reputatul profesor Gheorghe Dumitrașcu a decedat, marți seara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei” Constanța, la vârsta de 77 de ani. Născut la 25 septembrie 1939, în comuna Nisipari (actualmente sat aparținând de comuna Castelu) din judeţul Constanţa, profesorul şi-a legat iremediabil destinul de locul natal. Studenţii şi masteranzii de la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius” l-au considerat un adevărat model intelectual. Ca o recunoaştere a valorii sale, omul de cultură a fost distins cu o serie de diplome de excelenţă şi de onoare. Din Decembrie 1989 şi până în prezent, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu nu a primit nicio decoraţie sau distincţie din partea Statului Român, în schimb, a primit diverse distincţii, în calitate de revoluţionar, de parlamentar, de om de cultură de la diverse instituţii de învăţământ, cultură şi artă, dintre care cele acordate pentru calitatea de ctitor îl onorează în mod deosebit. În intervalul de timp mai 1990 - decembrie 2000, Gheorghe Dumitraşcu a fost senator în Parlamentul României, timp de zece ani şi jumătate fiind membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României. În calitate de parlamentar, Dumitrașcu s-a făcut remarcat prin faptul că a avut o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României, la Legea Fondului funciar, la Legea Învăţământului, la Legea Radio şi Televiziunii.
DECEBAL FĂGĂDĂU: „AVEA TALENTUL DE A TE FACE SĂ TRĂIEȘTI ISTORIA“
Profund marcat de trecerea în neființă a profesorului Dumitrașcu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că regretă nespus moartea celui ce i-a fost profesor. „Avea talentul de a te face să trăiești istoria. Avea mai multe cărți scrise decât au citit unii. Condoleanțe familiei!“, a afirmat Făgădău.
RECTORUL UNIVERSITĂŢII “OVIDIUS”, PROF. UNIV. DR. SORIN RUGINĂ: “GHEORGHE DUMITRAŞCU, O PERSONALITATE REVOLUŢIONARĂ”
“Este o mare pierdere pentru Constanţa, pentru Universitatea “Ovidius” şi pentru mine personal, pentru că mă leagă de dânsul o prietenie de lungă durată, într-o relaţie bazată pe realizări profesionale şi idealuri împlinite. În 1990, când am vorbit pentru prima oară despre înfiinţarea Universităţii, mulţi au zâmbit. El a fost primul care m-a susţinut şi care a spus că este o idée excelentă, a fost primul care a semnat documentul cu care urma să mergem la minister. Asta n-am să uit niciodată, cât voi trăi, căci aşa a început istoria Universităţii “Ovidius”, cu o revoluţie, susţinută de o personalitate revoluţionară. (Universitatea “Ovidius” a luat fiinţă prin Hotărârea Guvernului României nr. 225/7 martie 1990 – n.r.). A fost un om deosebit, cu o putere incredibilă de muncă, extrem de modest, un adevărat model pentru multele generaţii de studenţi şi masteranzi pe care i-a îndrumat. Cred cu tărie că a dorit să evite intrarea în politică, însă aşa a fost conjunctura, cumva... el s-a sacrificat. Universitatea „Ovidius”, precum şi alte instituţii academice importante din România l-au omagiat încă din timpul vieţii, recunoscându-i în mai multe rânduri meritele extraordinare, chiar dacă zona politică a ales să-l mâhnească cu doar câteva luni înainte de dispariţia sa.
Ne-a legat mai mult decât o relaţie, ne-a legat un ideal comun şi asta face ca pierderea şi tristeţea pe care le resimt să fie cumplite. Dumnezeu să-l odihnească!”
DR. GABRIEL CUSTUREA: „DUMITRAȘCU ESTE UNUL DINTRE OAMENII INIMOȘI CARE AU PUS PE PICIOARE UNIVERSITATEA „OVIDIU““
Cercetătorul dr. Gabriel Custurea: „Este o pierdere pentru Istoriografia constănțeană. Ne cunoșteam de mult, cred că de vreo 40 de ani. Am fost colegi la începutul carierei mele, Dumitrașcu fiind șeful Secției de Istorie Modernă și Contemporană din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. A fost un om activ, care s-a implicat în multe proiecte. Este unul dintre oamenii inimoși care au pus pe picioare Universitatea „Ovidiu“. A făcut și politică. Era un tip activ și neastâmpărat, dacă termenul se asortează cu un om de vârstă matură. În plus, era foarte variat în creațiile sale. A scris atât amintiri, cât și eseuri , dincolo de articole și studii de specialitate. Era un timp care nu avea liniște, trebuia să facă în permanență ceva.“
DECANUL FACULTĂŢII DE ISTORIE DIN UNIVERSITATEA „OVIDIUS”, CONF.UNIV.DR. EMIL PLOPEANU: „UN ADEVĂRAT FORMATOR”
„Profesorul Gheorghe Dumitraşcu a fost un adevărat formator al numeroaselor generaţii de studenţi şi masteranzi încă de la începuturile Facultăţii de Istorie, la a cărei apariţie a contribuit. Ca dascăl s-a remarcat prin forţa de a dezvolta aptitudinea de cercetare şi dragostea faţă de istorie în rândul tuturor celor care i-au fost învăţăcei. Îl considerăm a fi una dintre cele mai importante personalităţi care a marcat, în mod fundamental, cercetările legate de istoria Dobrogei prin zecile de studii, analize, cărţi şi lucrări publicate. Este o pierdere imensă pentru cercetarea dobrogeană şi pentru oraşul nostru. Dumnezeu să-l odihnească!”.
REDACȚIA „TELEGRAF“ REGRETĂ DISPARIȚIA MARELUI OM GHEORGHE DUMITRAȘCU
Dincolo de faptul că a fost un profesionist, istoric, cercetător, politician și dascăl de excepție, Gheorghe Dumitrașcu a fost, înainte de toate, un exemplu de bun simț. Mai mult decât atât, profesorul Dumitrașcu a fost un bun prieten și promotor al presei, față de care a fost mereu deschis. A fost, realmente, un exemplu de parlamentar cu simțul onoarei, care nu a refuzat niciodată niciun interviu și care a fost mereu deschis la discuții. Redacția cotidianului "Telegraf" regretă profund dispariția marelui profesor Gheorghe Dumitrașcu. Cuvintele nu pot exprima tristețea resimțită. Suntem alături de familia greu încercată, căreia îi transmitem condoleanțe și sincere regrete. Dumnezeu să îl odihnească în pace.
UMILINȚĂ DE LA CONSILIERII LOCALI DIN CONSTANȚA
După o viață remarcabilă din punct de vedere profesional, profesorul Dumitrașcu a suferit o umilință greu de cuantificat, chiar cu câteva luni înainte să moară. Episodul nefericit a avut loc la sfârșitul lui martie 2016, când a fost propus pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța. Din păcate, titlul nu i-a mai fost decernat, din cauza a șase foști consilieri care au vrut să își arate mușchii de membri ai opoziției în cel mai nepotrivit moment posibil. Cei sașe foșți aleși care au refuzat să recunoască valoarea profesorului Dumitrașcu sunt Radu Matei (PNL - actualmente consilier județean), Raluca Trandafir (PNL - actualmente consilier local), Stelian Gima (PNL), Sorina Tușa (PNL), Tudorel Chesoi (fost consilier PNȚCD) și un alt consilier care făcea parte din tabăra Puterii la acea vreme (UNPR, PSD sau ALDE). Prezent la ședință, profesorul Gheorghe Dumitrașcu a cerut consilierilor să nu îl mai cheme, pentru a-l umili. Rușinea lăsată în urmă de foștii consilieri ar putea fi curățată, mult prea târziu, ce-i drept, de actualii consilieri locali.
„O CONŞTIINŢĂ DOBROGEANĂ DIN ZILELE NOASTRE”
„Profesorul Gheorghe Dumitraşcu - român dobrogean ot Caratai, cum îi place să se autodefinească, sintetizând în această sintagmă componentele geoetnospirituale ce-l definesc - este, în lumina faptelor şi scrierilor sale, nu am nicio îndoială, o personalitate polivalentă şi unul dintre cele mai vizibile şi viabile repere ale intelectualităţii dobrogene din ultimile patru decenii”, spunea, în 2009, conf. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. „Cine are răbdarea în a-i parcurge opera edită - scrieri istorice, literare, memorialistice, didactice, politice -, cine-i cunoaşte preocupările ştiinţifice şi creative, lucrările aflate în multe manuscrise, cine se apleacă fără prejudecăţi asupra acţiunilor şi opiniilor sale politice, de pură extracţie naţional-culturală românească în context european, cine-i percepe sensibilitatea, altruismul şi inerentele slăbiciuni ale umanului - nu poate să-l definească decît ca atare: o conştiinţă cinstită şi onestă a vremurilor sale”, a mai spus conf. univ. dr. Stoica Lascu, în 2009, când Dumitrașcu aniversa 70 de ani.
Citește și:
O palmă peste față pentru PNL, după umilirea profesorului Dumitrașcu
Liberalii au schimbat pretextul privind umilirea profesorului Dumitrașcu