Profilaxia bolii diareice acute (maladie ce apare frecvent vara) implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, explică dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. Astfel, sunt recomandate: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișca, creme, maioneze); efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. ”În situația apariției semnelor de boală (scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră) se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală”, spune dr. Popescu.