O serie de documente aflate în posesia poliţiei din Santa Barbara au fost date publicităţii de presa de peste Ocean. S-ar părea că poliţia favorizează pista dependenţei de medicamente care a dus la moartea subită a lui Michael Jackson. Potrivit acestor documente, din relatările angajaţilor starului american, acesta lua pe noapte cîte 10 pastile de Xanax, cerîndu-le în mod repetat să îi facă rost de medicamente ceea ce îi obliga pe aceştia să accepte prescierea de reţete pe numele lor. Procesul de abuz sexual care i s-a intentat în 2005 lui Michael Jackson l-a lăsat într-o gravă depresie nervoasă de care nu a mai putut scăpa pînă în momentul morţii sale. Şi felul în care a scăpat de acuzaţii l-a nemulţumit foarte tare pe cîntăreţ care ar fi vrut să fie declarat nevinovat de instanţă, dar compania sa asigurări l-a obligat să încheie un acord cu reclamantul. Iniţial, i s-a prescris Xanax, un medicament foarte puternic care tratează de obicei atacurile de panică. Apoi consumul de medicamente tot mai puternice a devenit regulat.
Joe Jackson, tatăl megastarului, nu poate fi convins că fiul său, decedat pe 25 iunie din cauze încă necunoscute, nu a fost ucis. Într-un interviu acordat postului de televiziune american ABC, difuzat parţial vineri, în SUA, patriarhul familiei Jackson, a declarat că fiul său Michael a fost victima unei crime. Tatăl lui Michael Jackson a declarat că nu era la curent cu faptul că fiul său era dependent de medicamente. „Nu cunoşteam nici măcar numele medicamentelor pe care le lua Michael”, a explicat Joe Jackson, care va împlini 80 de ani pe 26 iulie. „Toate medicamentele pe care Michael le lua trebuia să îi asigure liniştea de care avea nevoie, pentru că el lucra foarte mult. Aceste medicamente trebuia să îl ajute să adoarmă. Dar el nu s-a mai trezit niciodată. Michael a murit în somn”, a povestit Joe Jackson.
Joi, Institutul Medico-Legal din Los Angeles a cerut în mod oficial mai multor medici care l-au tratat pe Michael Jackson să remită dosarele medicale ale starului. Institutul a cerut să i se remită inclusiv radiografiile şi fişele psihiatrice. Avocatul lui Arnold Klein, dermatologul lui Michael Jackson, a declarat că şi clientul său a primit o astfel de cerere din partea institutului citat. Arnold Klein declarase, miercuri, pentru mai multe posturi de televiziune că nu i-a administrat niciodată lui Michael Jackson sedative puternice, de tipul Diprivan, după ce mai multe flacoane conţinînd acest medicament au fost descoperite în reşedinţa starului. Potrivit presei americane, anumite medicamente descoperite în reşedinţa lui Michael Jackson nu erau însoţite de nicio reţetă medicală, aşa cum ar fi fost normal, iar anchetatorii încearcă în prezent să descifreze modul în care starul a reuşit să le procure. De altfel, viitorul anchetei depinde în mare măsură de rezultatele toxicologice ale autopsiei, care trebuie să sosească în circa o lună de la Institutul Medico-Legal.
Noile piese nu vor fi lansate în viitorul apropiat
Preşedintele casei de discuri Epic, cu care a colaborat celebrul cîntăreţ american, a anunţat că noile piese înregistrate de acesta cu puţin timp înainte de a muri nu vor fi lansate în viitorul apropiat. Presa internaţională susţine că Michael Jackson lucra la două albume: unul cu muzică instrumentală şi altul cu muzică pop. Casa de producţie şi-a argumentat decizia prin dorinţa de a respecta memoria lui Michael Jackson şi de a nu profita de pe urma morţii sale. În ultimii ani, Michael Jackson a înregistrat mai multe piese, colaborînd cu o serie de artişti hip-hop şi R&B de marcă, precum Will.i.am, Ne-Yo şi Akon. Lansarea noilor piese ar putea fi amînată şi din cauza negocierilor ce au loc în justiţie şi în privinţa averii starului american. La începutul acestei săptămîni, avocatul John Branca şi producătorul muzical John McClain, desemnaţi de Michael Jackson executori ai testamentului său, au fost numiţi administratori provizorii ai averii starului, în urma unei decizii luate de un judecător din Los Angeles. Anterior, pe 29 iunie, mama lui Michael Jackson, Katherine, fusese numită administrator provizoriu al averii fiului ei.
Replică a fermei Neverland, construită în China
O replică la scară mai mică a fermei Neverland va fi construită pe o insulă de lîngă oraşul Shanghai, în China, pentru a onora memoria starului. Investitorii proiectului preconizează că ferma, ce va fi construită pe insula Chongming, va fi inaugurată înaintea Expoziţiei Universale din 2010, organizată la Shanghai. Costurile proiectului sînt estimate la circa 100 de milioane de yuani (15 milioane de dolari). Versiunea Neverland din Shanghai va avea specific chinezesc pentru a putea fi integrată în mediul local. Wei Wei, cel care conduce clubul de fani chinezi ai lui Michael Jackson, a declarat: „Dacă scopul este doar să aducem un tribut lui Michael, le-aş sugera investitorilor să-l deschidă gratis, aşa cum şi Michael a făcut-o pentru copii în SUA”. Publicaţiile americane titrează că Neverland ar putea fi transformat de familia Jackson într-un muzeu dedicat regretatului star.