Profilul genetic al fiecărei persoane dictează dieta sănătoasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Profilul genetic al fiecărei persoane dictează dieta sănătoasă

Sănătate 24 Noiembrie 2014 / 00:00 624 accesări

Cercetătorii canadieni au descoperit că dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecărei persoane, îmbunătăţesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandările nutriţionale generale. Echipa de cercetători din cadrul Universității Toronto din Canada, condusă de Ahmed El-Sohemy, profesor de ştiinţe nutriţionale, a efectuat primul studiu privind impactul dietelor bazate pe profilul genetic al voluntarilor asupra obiceiurilor alimentare.

Cercetătorii încearcă de mai mult timp să înţeleagă de ce unii oameni reacţionează diferit la consumul aceloraşi alimente, iar oferirea de diete personalizate, în funcţie de profilul genetic, este parte a acestei noi ramuri a cercetării în domeniu. Savanţii canadieni au anunţat informaţii privind consumul de cafeină, sodiu, vitamina C şi zahăr de la 138 de adulţi tineri şi sănătoşi. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupe de studiu. Una dintre grupe a primit recomandări nutriţionale personalizate, în funcţie de profilul genetic al fiecăruia, legat de cele patru componente alimentare de interes, iar cealaltă grupă a primit recomandări generale, nepersonalizate din punct de vedere genetic, privind aceleaşi componente alimentare. Schimbările privind obiceiurile alimentare ale voluntarilor au fost evaluate la trei luni şi un an după momentul iniţial.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au primit sfaturi personalizate au început să prezinte îmbunătăţiri privind regimurile alimentare după trei luni, iar modificările au fost şi mai pregnante la un an după aceea. Astfel, cei care au fost informaţi că sunt purtători ai unei versiuni a unei gene legate de aportul de sare şi hipertensiunea arterială au redus semnificativ aportul de sodiu, de exemplu sarea de bucătărie, în alimentaţia lor, în concordanţă cu recomandarea primită, comparativ cu grupul care a primit recomandarea standard privind consumul de sare. Nu au fost observate alte efecte privind alte componente ale dietei. Totuşi, cei mai mulţi dintre voluntari îndeplineau deja recomandările nutriţionale privind celelalte trei componente alimentare la începutul studiului, iar acest lucru ar putea fi explicaţia pentru care nu au fost observate modificări semnificative privind aportul acestor componente. Acest studiu abordează o serie de limitări importante ale cercetărilor anterioare care au încercat să măsoare impactul avut asupra stilului de viaţă de revelarea informaţiilor genetice fiecărei persoane în parte.

Studiile anterioare s-au concentrat pe prezicerea riscului de îmbolnăvire şi nu pe componentele genetice legate de metabolism, ce afectează anumite componente ale dietei.

Taguri articol


12