Investiţie de 40.000 de euro pentru un profit de 40 de ori mai mare! Este afacerea ilegală dezvoltată de un grup de patru constănţeni care şi-au amenajat cea mai mare seră de canabis din ţară, într-o fermă din Mamaia Sat. Seminţele de canabis sativa, de cea mai bună calitate, pământul, îngrăşămintele şi tehnologia de ultimă generaţie pentru stimularea creşterii au fost cumpărate din Olanda cu „doar” 40.000 de euro. Sumă nesemnificativă dacă profitul lunar ar fi fost de 1,5milioane de euro!
AFACERE DE MILIOANE DE EURO. Profit incredibil! Dintr-o singură cultură de canabis, proprietarii cele mai mari sere din ţară, descoperită la Mamaia Sat, urmau să obţină de aproape 40 de ori banii investiţi în echiparea halei. În urma cercetărilor efectuate, ofiţerii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa au stabilit că toate dotările serei au fost aduse din Olanda, valoarea lor fiind de aproape 40.000 de euro. „Toate echipamentele, respectiv instalaţia de climatizare, de iluminat, pământul, îngrăşămintele şi chiar şi seminţele de canabis au fost aduse din Olanda, ţară unde creşterea şi vânzarea canabisului sunt legale. Din câte am observat, seminţele erau puse la încolţit în recipiente speciale, iar răsadul era apoi plantat în ghivece. Cu toate că plantele găsite la fermă nu aveau mai mult de o săptămână, la analize a reieşit o concentraţie destul de mare de THC (tetrahidrocanabiol), fapt care arată că este vorba de canabis sativa şi nu de cânepa comună, industrială“, a declarat cms şef Aurelian Pavel, şeful BCCO Constanţa. Conform ofiţerilor de la Antidrog, canabisul plantat în sera clandestină ajungea la maturitate în maximum o lună. Din fiecare plantă se pot obţine aproape 400 de grame dacă se recoltează numai muguri şi inflorescenţă. Un simplu calcul arată că din canabisul plantat în cele 918 ghivece s-ar fi obţinut 367,2 kilograme. Şi cum jumătate de kilogram de substanţă uscată se vinde pe piaţa neagră cu 2.000 de euro, suspecţii ar fi obţinut din vânzarea primei culturi în jur de 1,5 milioane de euro! În concluzie, în cel mult trei săptămâni, membrii grupării ar fi obţinut sume fabuloase. Şi asta în situaţia în care ar fi valorificat doar mugurii şi inflorescenţa canabisului pentru că, dacă punem la socoteală şi frunzele plantelor, profitul ar fi fost mult mai mare.
DEŢINERE DE DROGURI. Cultura de canabis a fost descoperită de poliţiştii constănţeni în timp de verificau Ferma 3 din Mamaia Sat unde a fost descoperită, luni dimineaţă, o instalaţie artizanală prin care era furat ţiţei. „Este ceva spectaculos. În această seră au fost investiţi foarte mulţi bani. Pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi, într-o clădire, a fost amenajată o hală în care au fost puse pe două rânduri 918 ghivece cu canabis. Hala este dotată cu instalaţii de climatizare şi de iluminat foarte performante. Au fost găsite şi substanţe care stimulau creşterea plantelor. Este foarte impresionant modul în care era organizat fluxul de producţie”, a declarat cms şef George Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Ancheta în acest caz a fost preluată de lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Constanţa, pentru a stabili natura canabisului şi activitatea infracţională a persoanelor implicate în cultivarea lui. Dimu Polifroni, Tudor Staicu, Nicuşor Lupuşoru şi Marius Safir sunt cercetaţi pentru deţinere de droguri de mare risc şi ascociere în vederea comiterii de infracţiuni. Ancheta în acest caz este în plină desfăşurare şi, în funcţie de probele administrate, se va stabili dacă cei patru constănţeni se fac vinovaţi şi de comiterea altor infracţiuni.
Dimu Polifroni, Tudor Staicu şi Marius Safir au fost arestaţi, miercuri seară, de judecătorii constănţeni pentru o perioadă de 29 de zile pentru furt de produse petroliere şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Nicuşor Lupuşoru, pentru complicitate la aceleaşi infracţiuni. Cei patru sunt acuzaţi că au furat ţiţei din magistrala Conpet care alimentează Petromidia pe care l-au vândut unor societăţi din ţară. În plus, membrii grupării vindeau maşini furate din ţară şi din străinătate, autoturisme descoperite de poliţişti într-o hală a aceleiaşi ferme ce aparţine lui Dimu Polifroni.