Profituri de 6 miliarde de dolari de pe urma imigranţilor, în 2015

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Profituri de 6 miliarde de dolari de pe urma imigranţilor, în 2015

Externe 17 Mai 2016 / 19:59 542 accesări

Traficanţii de persoane au obţinut profituri de până la şase miliarde de dolari, în 2015, de pe urma imigranţilor, în condiţiile în care peste un milion de extracomunitari au ajuns în Europa anul trecut, se arată într-un raport al agenţiilor Interpol şi Europol, publicat marţi. Nouă din zece imigranţi care au intrat pe teritoriul Uniunii Europene în 2015 au apelat la... servicii de facilitare a accesului pe continent, oferite, în general, de reţele de crimă organizată, iar procentul se anunţă a fi şi mai ridicat în cursul acestui an, avertizează raportul. Majoritatea extracomunitarilor ajunși în Europa anul trecut au plătit între 3.000 şi 6.000 de euro, în medie, pentru a li se asigura transportul ilegal spre Europa, ceea ce aduce valoarea totală a profiturilor obţinute în 2015 de reţelele de trafic de persoane la 5 - 6 miliarde de dolari. Pentru spălarea banilor obţinuţi astfel şi integrarea lor legală în circuitul economic, curierii au transportat sume enorme în numerar peste graniţe, iar traficanţii au folosit registrele contabile ale unor companii specializate în vânzarea de vehicule, în firme de transporturi, restaurante şi magazine pentru a-şi ascunde fondurile astfel obţinute.

Principalii traficanţi de persoane care se ocupă de aceste afaceri provin din aceleaşi ţări ca şi imigranţii, dar, de cele mai multe ori, deţin permise de şedere sau drept de rezidenţă pe teritoriul UE. Structura de bază a unei reţele de traficanţi include lideri care coordonează activităţile pe o rută stabilită, care hotărăsc cine gestionează activităţile la nivel local, prin asigurarea de contacte directe cu imigranţii şi care pot asista la sesiunile de recrutare, se arată în raportul celor două agenţii de combatere a infracţionalităţii. Raportul subliniază faptul că unii oficiali corupţi pot asigura maşini libere disponibile pentru transportul imigranţilor la graniţe sau chiar nave, în schimbul mitei, în condiţiile în care se înregistrează profituri atât de mari în această afacere a traficului de imigranţi. Circa 250 de puncte în care se desfăşurau activităţi de traficare - adesea gări şi aeroporturi - au fost identificate de autorităţile de combatere a criminalităţii, dintre care 170 se aflau pe teritoriul UE, iar restul de 80, în afara acestuia.

Raportul avertizează că nu au fost descoperite dovezi de combatere a acestor acte infracţionale, ceea ce a permis extinderea grupărilor infracţionale.

În 2015, majoritatea imigranţilor au plătit pentru curse nesigure în bărci supraaglomerate pe Marea Mediterană din Turcia sau Libia, pentru a ajunge în Europa, după care şi-au continuat călătoria spre ţări cu stabilitate economică mare, precum Germania sau Suedia, parcurgând, de cele mai multe ori, aşa-numita rută balcanică. Circa 800.000 de imigranţi aşteaptă în prezent în Libia, pentru a putea călători spre Europa, avertizează raportul. Dar intensificarea controalelor la frontiere face ca transportul aerian să fie mai atractiv pentru imigranţi, care apelează la servicii de falsificare a documentelor. Rutele tranzitate de imigranţi ar putea fi utilizate şi pentru traficul de droguri şi de arme, existând îngrijorări tot mai mari că printre imigranţi ar exista şi militanţi islamişti care încearcă să ajungă pe teritoriul UE pentru a comite atentate, atrage atenţia raportul.

Taguri articol


12