Prognostic rezervat pentru leu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prognostic rezervat pentru leu

Eveniment 10 Iulie 2012 / 00:00 468 accesări

NOI MINIME ISTORICE Nicio veste bună pentru leul nostru. Din contră. Moneda românească a pierdut din nou teren în faţa euro şi s-a depreciat în raport cu moneda europeană. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,5275 lei/euro şi nou minim istoric pentru leu, pentru a patra şedinţă consecutiv, cu 0,29% mai mare faţă de şedinţa precedentă. Vineri, cursul atingea minimul istoric de 4,5142 lei/euro. Nici faţă de moneda americană situaţia leului nu este mai bună. Leul a atins, ieri, un nou minim istoric şi faţă de dolarul american, de 3,6848 lei/dolar. Precedentul minim istoric fusese atins vineri, de 3,6480 lei/dolar. Faţă de şedinţa precedentă, cursul a înregistrat o creştere de 1,01%. Precedentele minime istorice pentru leu au fost atinse vineri, când cotaţia leu/euro a fost la 4,5142 unităţi, iar rata oficială pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, când jucătorii mizau pe deprecierea leului, în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

EVOLUŢIE Specialiştii spun că nici în perioada următoare nu se anunţă zile mai bune pentru leul românesc. Economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă, nu crede în perspective pozitive astfel încât să vedem o întărire a leului în următoarele luni. \"Această slăbiciune a leului va continua în perioada următoare. Nu văd ce s-ar întâmpla pozitiv astfel încât să vedem o întărire a leului în următoarele luni, în condiţiile în care nici în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene nu facem progrese. Este posibil să existe repercusiuni pe termen mai lung ca urmare a acestei situaţii\", a menţionat Hăncilă.

TENTATIVĂ DE TEMPERARE A LEULUI Banca Naţională a României (BNR) a intervenit ieri pe piaţa bancară. BNR a injectat 13,646 miliarde lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la şapte zile, la o dobândă de 5,25% pe an, egală cu dobânda cheie. Intenţia băncii este văzută de analiştii ING ca o temperare a deprecierii leului, nu ca o inversare a tendinţei. \"Teoretic, ţinând cont de adâncimea redusă a pieţei valutare, BNR ar putea modifica cursul de schimb foarte mult pe termen scurt, însă doar pe termen scurt, pentru că la puţin timp după aceea ar reveni la nivelul precedent\", a declarat economistul ING Bank, Vlad Muscalu. La rândul său, managing partner al Financial View, Dragoş Cabat, consideră că deprecierea monedei naţionale va continua în perioada următoare din cauza situaţiei politice interne. „Este posibil ca, până la finalul lunii, cursul să ajungă la 4,8 lei/euro\", a declarat Cabat. BNR a împrumutat, ieri, şi 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei pentru o săptămână, sumă foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei. Săptămâna trecută, BNR a acordat 11,97 miliarde lei, tot pentru o săptămână, pentru alte nouă bănci comerciale.

Taguri articol


12