În data de 18.01.2019, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” (CNPCB) a primit vizita domnului Pablo Diez Astruga – ataşat pentru învăţământ şi cultură al Ambasadei Spaniei la Bucureşti. În prezenţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, domnia sa a expus conducerii Colegiului şi profesorilor de la departamentul de limbi romanice din cadrul instituţiei, modalitatea prin care Ambasada Spaniei în România va implementa acest program la Constanţa.
Astfel, începând cu anul şcolar 2019-2020, timp de 4 ani, în Colegiu, elevii instituţiei care studiază limba spaniolă vor beneficia de un cadru didactic specializat, din Spania, pentru învăţarea acestei limbi. De programul de predare a limbii spaniole în regim bilingv vor beneficia elevii din clasa a IX-a, de la filiera vocaţională – specializarea învăţător-educator (cf. planului cadru, din cele două clase din cadrul filierei vocaţionale - 1 clasă – specializarea învăţător -educator – 14 locuri – biligv limba engleză şi 14 locuri – bilingv limba spaniolă, cealaltă clasă – 14 locuri - specializarea învăţător- educator – bilignv limba engleză şi 14 locuri - specializarea educator – puericultor - bilignv limba engleză).
Parcurgerea programului bilingv – limba spaniolă va avea ca finalitate susţinerea de către elevii care au urmat acest program, a bacalaureatului specific, conform Acordului dintre Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Regatul Sapniei cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea secţiilor bilingve româno-spaniole în liceele din România şi la organizarea examenului de Bacalaureat la aceste licee. De asemenea, elevii vor putea susţine examenle de atestat specific, asemenea elevilor Colegiului care studiază limba engleză în regim bilingv – atestatul de predare a limbii spaniole la ciclul preprimar şi primar şi cel specific claselor cu program bilingv.
„Propunerea Ministerului Educaţiei de a implementa programul bilingv de predare al limbii spaniole în Colegiul nostru este binevenită în contextul în care elevii Colegiului beneficiază de program de predare a limbii engleze în regim intensiv la ciclul gimnazial şi bilingv – la ciclul liceal, de peste 15 ani, având, la alegere, a doua limbă de studiu – franceza, germana sau spaniola. De asemenea, instituţia noastră a derulat 4 proiecte foarte importante cu instituţii de învăţământ din Spania – din Salamanca (2009-2011), Granada (2013-2015) Igualada (2016-2018) şi Madrid (2016-2018), existând, în acest context, oportunitatea reală de noi parteneriate cu instituţii similare din Spania”, a declarat, într-un comunicat Ana Maria Ciobotaru, directorul instituţiei.