Programe pentru reintegrarea socială a condamnaţilor cu suspendare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programe pentru reintegrarea socială a condamnaţilor cu suspendare

Justiție 03 Septembrie 2012 / 00:00 6600 accesări

Persoanele judecate pentru comiterea unor infracţiuni şi condamnate la pedepse cu suspendare sub supraveghere sunt date în grijă consilierilor Serviciului de Probaţiune care activează în cadrul Tribunalului Constanţa. Cei opt angajaţi ai acestui serviciu, care sunt psihologi, asistenţi sociali, jurişti sau psihopedagogi, încearcă să îi readucă pe drumul cel bun pe cei care au încălcat legea. Uneori reuşesc, alteori nu. De 11 ani, de când a fost înfiinţat, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa (SPTC) a pus în executare peste 1.500 de hotărâri penale. „În luna mai au fost înregistrate în evidenţa SPTC 40 de persoane condamnate de instanţele constănţene pentru furturi, dare şi luare de mită, trafic de influenţă, trafic de persoane, consum şi trafic de droguri. În general, obligaţiile impuse de termenul de încercare sunt respectate, dar mai sunt şi excepţii. De exemplu, în 2011, din 541 de persoane aflate în evidenţe, 13 au recidivat, iar nouă au încălcat cel puţin o obligaţie prevăzută în hotărârea de condamnare”, a declarat şeful SPTC, Liviu Toader.

STIGMATIZAŢI Consilierii SPTC derulează mai multe programe de reintegrare socială a persoanelor condamnate sub supraveghere. Unul dintre acestea este DAS („Dezvoltarea Abilităţilor Sociale”), prin intermediul căruia, în cadrul a cinci sesiuni, sunt instruite grupuri de cinci-opt persoane. „Cea mai mai problemă este legată de locul de muncă. Angajatorii evită să angajeze oamenii certaţi cu legea, puşcăriaşi cum li se zice, deşi nu au stat la închisoare”, a explicat Liviu Toader. Un alt program este „STOP! Gândeşte-te şi schimbă!”. Grupurile formate din 6 - 10 persoane iau parte la 12 sesiuni de comunicare. Ele sunt alese după anumite criterii: să aibă acelaşi nivel de pregătire, să nu fi fost condamnate pentru fapte deosebit de grave, să nu fie recidivişti, să aibă vârste apropiate.

LA ŞCOALĂ Un alt program de reintegare este „A doua şansă”, în cadrul căruia cei condamnaţi cu suspendare care nu şi-au terminat studiile primare ori sunt analfabeţi sunt trimişi la şcoală. Trei instituţii de învăţământ din Constanţa au organizat clase speciale pentru aceste persoane, care abia învaţă să scrie sau să citească. „Angajatorii cu care colaborăm cer ca persoanele pe care le trimitem să aibă măcar patru clase. Noi le înscriem la şcoală, dar în acelaşi timp trebuie să muncească pentru a-şi întreţine familiile. E greu, dar nu imposibil de realizat”, a mai spus Liviu Toader. Numărul mic de recidive înregistrat de-a lungul timpului arată că munca acestor consilieri de probaţiune nu este în zadar.

Taguri articol


12