DIFERENŢE Practicile Guvernului Boc din ultimii cinci ani au împărţit România în două: bogaţi şi săraci. Clasa de mijloc aproape că a dispărut. Cei bogaţi se gândesc cum să iasă în evidenţă cu maşini luxoase, cu haine de firmă sau cu obiceiuri care mai de care mai extravagante, iar cei săraci, chiar dacă nu doresc acest lucru, atrag atenţia prin măsurile radicale pe care sunt împinşi să le ia din cauza lipsurilor. Dacă „elitiştii“ organizează nunţi fastuoase, sărmanii se aruncă de pe blocuri în încercarea disperată de a le spune „celor de sus“ că nu mai pot supravieţui în condiţiile impuse. Fiecare dintre cele două categorii are de partea sa o autoritate care o susţine. Dacă de partea celor bogaţi este Guvernul care ia de la nevoiaşi şi dă „sărmanilor“ bogaţi, de partea cealaltă sunt unele dintre administraţiile locale care iniţiază programe sociale ce au scopul de a le întinde defavorizaţilor o mână de ajutor. În ultimii ani, tot mai multe administraţii locale au decis ca din taxele şi impozitele tot mai mari impuse de Guvern să întoarcă o parte la populaţie prin servicii şi programe sociale. Acestea sunt privite cu ochi buni de populaţie indiferent că vorbim de pensionari, părinţi sau copii.
SPRIJIN Un amplu program social a fost aprobat de administraţia locală din Mircea Vodă şi de câteva luni este pus în aplicare. Primarul comunei Mircea Vodă, Dumitru Dedu, a gândit un program prin care să le fie întinsă o mână de ajutor şi tinerilor, şi pensionarilor, şi copiilor. De programul administraţiei locale au beneficiat cel mai recent elevii din ciclul primar. La început de an şcolar surpriza pentru cei mici a constat într-un ghiozdan plin cu rechizitele necesare. Cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, au fost cumpărate caiete, ghiozdane şi cam toate cele necesare elevilor la început de an. „Pentru fiecare copil au fost cheltuiţi câte 25 de lei, în total administraţia locală alocând aprox. 7.000 de lei. Din nefericire, Consiliul Local nu a avut mai mulţi bani pentru a le oferi rechizitele necesare şi celor din ciclul gimnazial“, a declarat Dumitru Dedu. De-a lungul anului, şi elevilor mai mari li se oferă surprize plăcute. Mai exact, administraţia locală suportă costurile de transport pentru elevii de liceu şi pentru cei care urmează o şcoală postliceală în alte localităţi, pe toată durata studiilor şi până la finalizare, inclusiv pentru examenul de absolvire. De asemenea, tinerilor care au absolvit studiile universitare de lungă şi scurtă durată cu diplomă de licenţă li se oferă un stimulent de 500 de lei.
SURPRIZE Tot tinerii din comună sunt sprijiniţi să obţină primele acte de identitate de la autorităţile în domeniu. Indiferent că au 50 sau 20 de ani, persoanelor aflate la prima căsătorie Primăria Mircea Vodă le oferă un produs de uz casnic (un aspirator, un cuptor cu microunde sau un televizor). „Administraţia locală şi-a propus, de asemenea, să organizeze pentru locuitorii săi un târg al locurilor de muncă disponibile pe raza comunei“, a mai spus Dedu. Dacă Guvernul a uitat de agricultori, nu acelaşi lucru l-a făcut şi administraţia locală din Mircea Vodă. Primăria acordă subvenţii pentru cultivarea grădinilor. Mai exact, fiecare familie a primit la începutul verii răsaduri, iar pe toată perioada verii (lunile mai, iunie şi iulie) le-au fost decontate cheltuielile pentru trei mc de apă folosiţi la irigarea culturilor. Nici vârstnicii nu au fost uitaţi. Familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie primesc la aniversare 500 de lei din partea administraţiei locale într-un cadru festiv. „Programul a fost iniţiat în contextul în care situaţia economică este precară. Dorim doar să le facem tuturor celor aflaţi în nevoie viaţa mai uşoară“, a explicat primarul, adăugând că în fiecare an, de Paşte şi de Crăciun, vârstnicii primesc din partea administraţiei locale pachete cu alimente, iar copiii primesc cadouri surpriză şi spectacole de 1 iunie.