Programul de Evaluare a Stării de Sănătate, resuscitat cu ajutorul Bisericii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programul de Evaluare a Stării de Sănătate, resuscitat cu ajutorul Bisericii

Eveniment 20 Septembrie 2008 / 00:00 664 accesări

Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP) a fost prelungit pînă la sfîrşitul anului deoarece mulţi oameni nu s-au prezentat încă la doctor, iar un număr însemnat - aproape două milioane - nu au primit taloanele. Specificăm faptul că programul a durat, oficial, de la 1 iulie 2007 la 30 iunie 2008. În luna iulie, a 13-a din program, cifrele demonstrează totuşi că o mare parte a populaţiei a fost interesată să vadă cum stă cu sănătatea. Potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), numărul total de persoane evaluate se ridică la 11.521.404 (58% din populaţie). În intervalul de o lună s-au mai prezentat la medic aproape 420 de mii de cetăţeni (la 30 iunie se prezentaseră 11.104.655 de cetăţeni, peste 55%).

În top, diabetul şi bolile cardiovasculare

Risc de îmbolnăviri prezintă un număr de 4.234.115 (cu 119.000 mai mult decît la 30 iunie, cînd erau 4.114.969, adică 36,75% din totalul persoanelor evaluate. În top se află şi în continuare diabetul şi bolile cardiovasculare. Astfel, 29,7% din totalul persoanelor prezintă risc de diabet, 7,1% risc cardiovascular, 2,3% risc de osteoporoză, 2% risc de cancer uterin, 2% risc de AVC, 1,7% risc de cancer de col uterin, 1,2% risc de cancer de sîn, 0,9 % risc de cancer colorectal, 0,8% risc de boală renală. Ca şi cheltuieli în cadrul programului precizăm că în medicina primară a fost nevoie de 178.676,33 mii lei, iar în ceea ce priveşte investigaţiile paraclinice 390.797,99 mii lei, ajungîndu-se la un total de 592.690,39 mii lei (faţă de 556.511,15 mii lei la 30 iunie 2008).

Teme pentru autorităţile din Sănătate

În cele aproximativ trei luni care au mai rămas pînă la finele programului, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, vrea să lupte din răsputeri pentru ca numărul persoanelor ce beneficiază de acest program, să crească. El a convocat o videoconferinţă cu forurile din Sănătate, dar nu numai, pentru a rezolva şi problema persoanelor care, din diverse motive, nu au intrat în posesia taloanelor, dar şi să le reamintească celor care au primit taloanele, dar încă nu s-au prezentat la medic, că este în interesul lor să-şi facă timp să meargă la consultaţie, la analize, să vadă care le este starea sănătăţii. Pentru redistribuirea taloanelor, Nicolăescu a solicitat prefecturilor, autorităţilor de sănătate publică (ASP) şi caselor de asigurări de sănătate să găsescă o formulă de colaborare pentru redistribuirea tipizatelor aflate în fiecare judeţ. “În principiu, ar trebui sortate la sediul caselor de asigurări de sănătate pe localităţi şi apoi redistribuite cu ajutorul asistenţilor comunitari din ASP şi al asistenţilor sociali din primării. În acest sens, solicit şi sprijinul MIRA. Planul detaliat al acestei acţiuni îl veţi primi prin adresă oficială”, a anunţat demnitarul în cadrul videoconferinţei. De asemenea, ASP-urile se vor implica într-o campanie de conştientizare a beneficiilor PNESSP care se va adresa cetăţenilor care au primit taloanele dar nu s-au prezentat încă la medic. Nu în ultimul rînd, Nicolăescu s-a adresat reprezentanţilor medicilor de familie pe care i-a rugat să transmită tuturor medicilor de familie să-şi mobilizeze pacienţii de pe listă să vină la control. „Vă solicit să luaţi foarte în serios această acţiune şi pregătiţi-vă să raportaţi rezultatele obţinute în prima parte a lunii octombrie, tot în cadrul unei videoconferinţe. În principiu, veţi avea de raportat numărul de taloane redistribuite, numărul de taloane care nu au putut fi date destinatarului şi motivul pentru care nu s-au putut preda taloanele”, declară ministrul Sănătăţii. El susţine că participarea la program este un drept al fiecărui cetăţean şi MSP, împreună cu autorităţile locale, trebuie să colaboreze pentru a evita situaţiile în care cetăţenii nu-şi pot exercita acest drept.

Constanţa, cu un pas înainte…

Potrivit preşedintelui/director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, dr. Liviu Mocanu, toate cele peste 50.000 de taloane redistribuite instituţiei au fost deja puse la punct. “Am sortat deja taloanele pe localităţi, aşa încît noi sîntem gata să le dăm primăriilor respective pentru a le da populaţiei”, declară dr. Mocanu. Totodată, reprezentanţii CJAS au reuşit să returneze, din totalul taloanelor, circa 5.000 de formulare. La rîndul său, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană, dr. Marius Enescu, a explicat că cei 11 asistenţi comunitari sînt gata să ajute la redistribuirea taloanelor, astfel încît termenele impuse de MSP vor fi respectate. Şi reprezentantul medicilor de familie din Constanţa, dr. Virgiliu Mihai, a declarat că medicii de familie din teritoriu şi-au făcut datoria, însă prezenţa la medic pentru beneficiile PNESSP nu a fost una strălucită, respectiv de aproximativ 60%.



12