După ce i-a prezentat pe cei 21 de membri propuşi pentru Cabinetul său, primul 100% tehnocrat și fără carnete de partid de după Revoluţie, premierul desemnat al României, Dacian Cioloș, a dat publicității programul său de guvernare, în baza căruia vrea să conducă țara în următorul an. Programul începe cu o scurtă referire la tragedia din clubul „Colectiv“, care a dus în final la demisia Executivului condus de Victor Ponta. Deși Cioloș spune că vrea un Guvern deschis şi transparent, care să pună în aplicare cele 10 priorităţi ale mandatului său, premierul desemnat precizează încă de la început că nu își poate asuma reforme pe toate fronturile. În schimb, se angajează să ia un set de măsuri limitate cu impact imediat. Planul propus de Cioloș cuprinde 3 capitole: întărirea democraţiei elective, care să creeze premisele resetării mediului politic, stabilitatea mediului economic și accelerarea proceselor de reformare a statului. Pentru a nu lăsa să se înțelegă faptul că are un proiect slab, Cioloș a explicat faptul că măsurile din partea a doua a programului de guvernare vor fi detaliate după ce miniștri săi vor fi audiați în comisiile parlamentare.
STRATEGIE DE INVESTIŢII PE ZECE ANI Unul din sectoarele asupra cărora Guvernul Cioloș vrea să se axeze cu prioritate este cel al investițiilor. În acest caz, premierul desemnat nu pomeneşte nimic despre proiecte concrete, ci vorbește în termeni generali. Cioloș le promite românilor că va realiza un plan îndrăzneț pentru mai mulți ani: „Dorim realizarea unui plan de investiţii pentru următorii 10 ani, a unei strategii naţionale de dezvoltare care să cuprindă obiective finanţate atât din fonduri europene, cât şi din bugetul de stat”. Cu toate că suntem conștienți de faptul că în numai un an nu se pot face minuni, este oarecum riscant să spui că propui doar o strategie, în condițiile în care știm cu toții foarte bine că România este plină de strategii de care ori nu s-a ținut cont, ori au fost modificate de atâtea ori încât s-a ales praful de ele. Tot la generalități, Cabinetul Cioloș a mai cuprins deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu reţelele europene, crearea resurselor de dezvoltare prin stimularea investițiilor străine în domenii de vârf, crearea unui fond național de investiții, a unei bănci naționale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene și prin dezvoltarea pieței de capital.
STATUL DE DREPT, VARIANTA CIOLOȘ În programul de guvernare propus Parlamentului, Cioloș alocă un capitol important ”susținerii fără rezerve a independenței Justiției și a continuării luptei împotriva corupției”. Premierul desemnat ne aduce aminte în document din nou de statul de drept, spunându-ne că ar trebui revizuit sistemul de imunități și să fie aplicată strict legislația privind incompatibilitățile, conflictul de interese și declararea averilor. Cum se va duce această luptă împotriva corupției rămâne de văzut? Sperăm însă că întărirea statului de drept în varianta Cioloș nu va însemna același lucru cu statul de drept din era Boc - Băsescu, atunci când doar opozanții fostului șef de stat reprezentau buba neagră a țării, iar ceilalți - băieții buni.
AL 18-LEA GUVERN Dacă va trece de votul Parlamentului, ceea ce este foate probabil să se întâmple, Cabinetul Cioloş ar putea marca mai multe premiere. Cea mai importantă este faptul că ar putea fi primul Guvern de după 1989 format exclusiv din oameni care nu sunt membri de partid. Cabinetul Cioloș va funcţiona, cel mult, până la alegerile din toamna anului 2016. Până să se vadă în funcții, miniştrii propuşi de către Dacian Cioloş sunt audiați în comisiile din Parlament, înaintea unui vot care ar putea marca învestirea în funcţie a celui de-al 18-lea Guvern al României. Cu excepţia ALDE și a celor câțiva parlamentari ai MP, formațiunile din Parlament, PNL, PSD, UDMR, UNPR plus minoritățile, au anunțat că vor vota Cabinetul Cioloș, dar au spus că vor pune condiţii stricte pentru susţinere. Cel mai probabil, votul de învestitură ar urma să fie dat marți.
Citește și:
Guvernul Cioloș, colecție de independenți cu afinități politice