Programul de prevenire a cancerului de col uterin, în toi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

Programul de prevenire a cancerului de col uterin, în toi!

Sănătate 23 Ianuarie 2013 / 00:00 2473 accesări

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21 - 27 ianuarie) este marcată şi la Constanţa, prin organizarea a numeroase acţiuni, anunţă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ). Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că specialişti ai Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate al DSPJ vor organiza mese rotunde, întâlniri cu profesori în şcoli, temele dezbătute făcând revenire la prevenirea cancerului de col uterin. Nu în ultimul rând, spune dr. Dina, vor fi organizate şi campanii de stradă, mai exact, tineri voluntari vor distribui pliante cu informaţii despre cancerul de col uterin femeilor. Specialiştii vor explica importanţa vaccinării anti HPV, numeroase studii arătând deja că, prin vaccinare, numărul femeilor care dezvoltă cancer de col uterin scade semnificativ.

DOAR 56 DE PERSOANE VACCINATE Se ştie prea bine că, în România, campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a pornit cu stângul. Nimeni nu a dorit că asculte explicaţiile specialiştilor, vaccinul fiind considerat mai ceva decât o otravă. O campanie care s-a dorit a fi o reală reuşită s-a transformat într-un eşec total, numărul femeilor vaccinate fiind nesemnificativ în comparaţie cu incidenţa bolii. Refuzurile erau din ce în ce mai numeroase, şi se pare că încă se menţin, chiar dacă explicaţiile specialiştilor adresate populaţiei la risc au fost în număr tot mai mare. La Constanţa, pe întreaga perioadă a anului 2012 s-au vaccinat, potrivit datelor DSPJ, doar 56 de persoane. Din acestea, patru cu vârste între 12 şi 14 ani, şase cu vârste între 15 şi 19 ani, 28 cu vârste între 20 şi 24 de ani şi 18 cu vârste peste 25 de ani. „Vrem să transmitem populaţiei că vaccinarea anti HPV este extrem de importantă, ea reduce riscul de a face boala cu peste 90%. Femeile trebuie să asculte sfaturile medicilor şi să se imunizeze”, spune directorul executiv al DSPJ.

PROGRAM DE PREVENIRE Dacă vaccinarea anti HPV nu are succesul dorit de către medici, programul de prevenire are efectul scontat. Femeile au început să înţeleagă ce înseamnă cancerul de col uterin şi cât de importante sunt testările. „Este foarte simplu. O testare Babeş-Papanicolau îţi poate salva viaţa. Totul este ca testul să fie făcut periodic, la recomandarea medicului”, a adăugat dr. Dina. Datele DSPJ arată că la nivelul judeţului nostru au beneficiat de programul de prevenire aproape o mie de femei, o cifră mare, spun specialiştii.

CENTRE DE RECOLTARE Toate femeile care vor să beneficieze de programul de prevenire a cancerului de col uterin se pot adresa medicilor din centrele de recoltare, astfel: dr. Metin Beghim - Policlinica Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, tel: 0241/503.424; dr. Stelian Pârvu - Policlinica SCJU Constanţa, tel: 0241/503.424; dr. Diana Voiculescu - Policlinica SCJU Constanţa, tel: 0241/503.424; Viorica Daniela Mitreangă - Regina Maria, tel: 0733.445.008; Radu Petru Colojoară - Policlinica 2, cam. 64, tel: 0241/558.555. După recoltare, medicii vor oferi pacientelor toate indicaţiile de care vor avea nevoie. În judeţul Constanţa, Programul de screening se derulează prin intermediul a trei reţele validate de Unitatea Regională de Management Sud Est, organizate de următoarele unităţi sanitare: SCJU, Spitalul Orăşenesc Cernavodă, SC Medstar 2000.

ANUL TRECUT, LA NIVELUL JUDEŢULUI NOSTRU AU FOST ÎNREGISTRATE 117 CAZURI NOI DE CANCER DE COL UTERIN, DIN CARE 71 ÎN MEDIUL URBAN ŞI 46 ÎN MEDIUL RURAL

Faţă de 2011, potrivit dr. Dina, numărul cazurilor noi de cancer de col uterin din Constanţa înregistrează o uşoară creştere.

„Mesajul pe care îl transmitem femeilor, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, este acela că putem preveni apariţia cancerului de col uterin printr-un regim de viaţă sănătos, prin controale medicale periodice şi prin vaccin”, a declarat preşedintele Fundaţiei „Renaşterea”, Mihaela Geoană.



12