Programul de prevenţie a cancerului de sîn a fost stopat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu mai sînt bani

Programul de prevenţie a cancerului de sîn a fost stopat!

• Singura unitate sanitară din Constanţa care realiza gratuit mamografii se află în imposibilitatea de a mai executa investigaţii medicale
Eveniment 29 Iulie 2008 / 00:00 3143 accesări

• De parcă nu ar fi fost suficient, conducerea Spitalului de Urgenţă spune că mamograful are un grad de uzură avansat

• La nivelul judeţului, de la începutul anului au fost depistate peste 2.000 de femei cu cancer la sîn

Programul de prevenţie a cancerului de sîn a fost oprit la Constanţa, din cauza epuizării fondurilor. În tot acest timp, toate femeile care primesc recomandări pentru o mamografie, nu au de ales şi trebuie să scoată bani din buzunare pentru investigaţie sau să aştepte pînă în ultimul trimestru al anului în curs, atunci cînd vor fi alocate alte sume. Dacă pînă acum erau suficiente doar trimiterea medicului de familie sau specialistului, ordinul de plată şi adeverinţa de salariat sau cuponul de pensie, acum importanţi sînt banii. Din păcate, singura unitate sanitară din Constanţa care realiza mamografii gratuit, respectiv, Ambulatoriul nr. 1 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, se află în imosibilitate de a mai executa investigaţiile medicale. O mamografie la un sîn costă 30 de lei, deci pentru ambii sîni, 60 de lei. Şi pentru investigaţiile contracost femeile trebuie să fie puţin norocoase, şi asta pentru că sînt zile cînd filmele necesare aparatului se epuizează. Directorul medical al SCJU Constanţa, dr. Bogdan Cîmpineanu, a declarat că, deocamdată, „unitatea sanitară nu mai are programul de prevenţie a cancerului de sîn în derulare”. „Fondurile erau clar o gură de oxigen”, completează dr. Cîmpineanu. La rîndul său, directorul medical adjunct al Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (AJSP) Constanţa, dr. Tanţa Culeţu, a declarat că „prea devreme programul nu va fi reluat”. „Avem promisiunea ministrului Sănătăţii Publice că programul de prevenţie a cancerului de sîn va fi reluat nu mai devreme de ultimul trimestru al anului în curs, atunci cînd vor fi alocaţi şi bani pentru continuarea mamografiilor”, a declarat dr. Culeţu.

Şi de parcă nu ar fi fost suficient, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a subliniat că mamograful are un grad de uzură avansat şi că există o piesă extrem de importantă care nu mai funcţionează la parametri optimi. „Am aflat că o asemenea piesă poate fi cumpărată cu circa 18.000 de euro”, spune dr. Cîmpineanu.

Ecografia, o alternativă!?

În lipsa examinării la mamograf, unii medici susţin că investigaţia la ecograf ar fi o alternativă. Şi totuşi, părerile sînt împărţite. „În primul rînd, informaţia de la mamograf este complementară cu cea de la ecograf şi, în al doilea rînd, depinde foarte mult de calitatea aparatului, dar şi de pregătirea medicului care interpretează rezultatul”, a explicat şeful Maternităţii SCJU, totodată şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vlad Tica, care a mai adăugat că ecografia executată în bune condiţii, rivalizează cu mamografia. „Din punctul de vedere al screening-ului internaţional al cancerului de sîn, este indicat ca pentru prima dată, pacienta să fie examinată la mamograf. Informaţia dată de mamografie este mai importantă şi din punct de vedere al raportului cost-eficienţă”, completează prof. univ. dr. Tica. Prea multe alternative nu există în Constanţa. Mamografii se mai pot face la Policlinica cu Plată şi la Policlinica CFR, de asemenea contra cost. Precizăm, de asemenea că, în urma investigaţiilor de specialitate, în Constanţa au fost depistate peste 2.000 de femei cu cancer la sîn.



12