Programul Guvernului Dăncilă, trimis la Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programul Guvernului Dăncilă, trimis la Parlament

Politică 27 Ianuarie 2018 / 15:31 740 accesări

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a trimis Parlamentului programul de guvernare, document care conţine în mare măsură aceleaşi obiective cuprinse în programul Guvernului Tudose, diferenţa constând în amânarea termenului de implementare în cazul unor măsuri. Programul de guvernare asumat de Viorica Dăncilă cuprinde obiectivele cuprinse în programul Guvernului Tudose. Diferenţa, însă, este dată de amânarea termenului de implementare a măsurilor cuprinse în documentul trimis Legislativului de Viorica Dăncilă.

Astfel, în programul lui Mihai Tudose, adoptarea Codului Economic al României, care ar urma să conţină Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic, din care să fie eliminate toate prevederile contrare, "care se bat cap în cap", avea ca termen 1 iulie 2018. În programul guvernului condus de Viorica Dăncilă se menţionează doar că va intra în dezbatere parlamentară în 2018.

Coaliţia PSD-ALDE a publicat noul program de guvernare: Cresc salariul minim şi punctul de pensie, scade TVA în 2019

Neimpozitarea venitului pentru medici a fost amânată cu un an.

"Începând cu 2018 propunem extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici", se menţiona în programul lui Tudose, în timp ce în documentul Vioricăi Dăncilă se specifică: "Începând cu 2019 propunem extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici".

De asemenea, a fost amânată tot cu un an introducerea eliminării impozitului pentru tractoare şi utilaje agricole, de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019.

Tot cu un an a fost amânată şi adoptarea Legii sănătăţii. În varianta Mihai Tudose acest lucru trebuia să se întâmple până cel târziu la 31 decembrie 2017, în timp ce documentul trimis de Viorica Dăncilă prevede ca termen limită 31 decembrie 2018.

Cu şase luni au fost amânate majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei. Iniţial, acest lucru trebuia să se întâmple de la 1 ianuarie 2018. În prezent termenul este 1 iulie 2018.

De asemenea, tot cu o jumătate de an a fost amânată şi desemnarea locaţiilor şi contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele nouă spitale, opt regionale şi unul republican, de la 31 decembrie 2017, la 1 iulie 2018.

O altă situaţie o reprezintă eliminarea unui termen de implementare. Este vorba, de exemplu, de adoptarea Legii lobby-ului şi înfiinţarea Registrului de Lobby, asemănător Registrului de Transparenţă European. În programul lui Mihai Tudose se menţiona ca dată limită 1 ianuarie 2018, dar în documentul Vioricăi Dăncilă nu mai apare niciun termen, ci doar măsura.



12