În această săptămână, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa vor efectua controale în exploataţiile comerciale, având ca scop monitorizarea stării de sănătate a animalelor, proprietarilor de animale revenindu-le obligativitatea respectării legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. De asemenea, a fost dispusă intensificarea controalelor privind verificarea respectării cerinţelor generale şi specifice de igienă a produselor alimentare, în spaţiile de depozitare, prelucrare, preparare, precum şi a cerinţelor privind asigurarea trasabilităţii în creşe, grădiniţe, unităţi de învăţământ cu program normal, internat, semi-internat sau after-school şi în unităţile de catering care furnizează preparate culinare unităţilor de învăţământ, în cadrul „Programului laptele şi cornul”, potrivit unui comunicat al DSVSA Constanţa. Scopul verificărilor este de a diminua riscul de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare. „În acest sens s-au constituit echipe mixte de control formate din reprezentanţii Serviciilor Tehnice cu competenţe în acest domeniu. Un accent deosebit se va pune pe verificarea condiţiilor de depozitare şi a termenelor de valabilitate pentru produsele lactate şi cele de panificaţie precum şi verificarea respectării cerinţelor specifice mijloacelor de transport utilizate la transportul produselor alimentare. În cazul în care, cu ocazia controalelor sunt identificate neconformităţi, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare”, a anunţat directorul executiv al DSVSA Constanţa, dr. Geronimo Brănescu. (A.G.)