Programul muzeelor constănţene, de sărbători

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programul muzeelor constănţene, de sărbători

Cultură 02 Aprilie 2010 / 00:00 401 accesări

În „febra” ultimelor pregătiri pentru cea mai mare sărbătoare a creştinităţii, Învierea Domnului, celor care găsesc răgazul de a trece pragul muzeelor constănţene li se oferă posibilitatea de a-şi purifica sufletul prin frumos.

„Sărbătoarea Paştelui la români”

Muzeul de Artă Populară, care găzduieşte, în prezent, frumoasa expoziţie „Sărbătoarea Paştelui la români”, va fi închis doar duminică şi luni. Până atunci, vizitatorii sunt aşteptaţi „să păşească” în locuinţa tradiţională dobrogeană, pregătită de sărbătoare. Expoziţia temporară găzduită la parterul instituţiei de etnografie reuneşte toate elementele decorative şi funcţionale specifice teritoriului dintre Dunăre şi Mare. Punctul „de greutate” al expoziţiei îl reprezintă icoanele ţărăneşti pictate pe sticlă şi lemn, care provin din renumite centre de iconari din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, din Transilvania şi Moldova, având ca tematică „Răstignirea”, „Plângerea” şi „Învierea lui Iisus”. Expoziţia este întregită de prezentarea valoroasei colecţii de ouă a Muzeului de Artă Populară, decorate cu ceară de albine sau încondeiate cu „chişiţa”.

Omagiu adus sensibilităţii

Periplul cultural şi artistic poate continua la Muzeul de Artă, care găzduieşte, pe lângă binecunoscutele colecţii, două expoziţii de artă contemporană de o frumuseţe şi sensibilitate aparte: manifestarea de grup „Scara cu flori” şi „Genul: feminin”, de Lelia Rus Pîrvan. „Scara cu flori”, care a împrumutat numele de la celebra lucrare a lui Ştefan Luchian, patronul spiritual al manifestării, căruia Aurelian Broască i-a adus un omagiu, celebrează revenirea la viaţa, puritatea şi gingăşia care se reflectă în culorile cu care membrii Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi-au înnobilat tablourile. Situată la parterul Muzeului de Artă, expoziţia de pictură, fotografie şi sculptură a Leliei Rus Pîrvan reprezintă un omagiu adus feminităţii creative, în mod special maternităţii. De Sărbătorile Pascale, Muzeul de Artă îşi va închide porţile duminică, luni şi marţi.

Monumente arheologice în pericol

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC), depozitar al unor importante colecţii de arheologie preistorică, greacă, romană, bizantină şi medievală, va fi închis duminică şi luni. Totuşi, luni, muzeul constănţean de importanţă naţională va fi deschis pentru vizita turiştilor străini care vor sosi în vechiul Tomis, pe vase de croazieră. De asemenea, oaspeţi de peste hotare sunt aşteptaţi şi mâine, să viziteze colecţiile de bază ale muzeului, cărora li se alătură expoziţia temporară „Pro oppido certo. S.O.S. Monumente arheologice în pericol”, realizată de MINAC şi Institutul Naţional de Optoelectronică (INOE). Manifestarea atrage atenţia publicului larg, cu ajutorul tehnologiei, asupra a două monumente ale antichităţii târzii (Edificiul Roman cu Mozaic şi Cavoul hypogeu) şi a altor două aparţinând începutului de Ev Mediu (Complexul rupestru de la Murfatlar şi Cetatea de la Păcuiul lui Soare).

Programul de vizitare la muzeele constănţene, în zilele lucrătoare, este cuprins în intervalul orar 09.00-17.00.

Taguri articol


12