După doi de la declanşarea campaniei de identificare a animalelor, aşa cum a fost stipulat în angajamentele în vederea adaptării legislaţiei veterinare la standardele comunitare, Autoritatea Naţională - Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intrat în linie dreaptă în vederea finalizării procesului şi înregistrarea informaţiilor într-o bază naţională de date. Pusă în aplicare prin intermediul medicilor concesionari, cu finanţare europeană prin programul Phare, dar şi contribuţia Guvernului României, înregistrarea animalelor a constat în crotalierea efectivelor de bovine, ovine, caprine şi suine cu microcipuri, fiecare animal avînd un cod unic de identificare. Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, crotalierea a presupus întocmirea fişelor personale cu istoricul şi traseul fiecărui animal în parte, de la naştere pînă la sacrificare, acest proces urmărind înainte de toate menţinerea siguranţei alimentare a consumatorilor. "În documentele animalelor se vor regăsi data şi locul naşterii, rasa, vaccinările şi testele pentru diferitele boli, dar şi tratamentele veterinare aplicate. Pe de altă parte, datele fac trimiteri la situaţiile în care au fost schimbaţi proprietarii, deplasările către piaţă sau abator în cazul efectivelor destinate consumului, dar şi informaţii utile privind locul şi data sacrificării acestora", a declarat directorul executiv al Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, Grigore Mertoiu. Pe de altă parte, specialiştii susţin că animalele necrotaliate nu pot fi vîndute, sacrificate sau beneficiare ale tratamentelor veterinare, iar produsele nu pot fi valorificate. Din datele puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale rezultă că la începutul acestei toamne, în cele mai multe judeţe din ţară, din efectivele totale de animale au fost înregistrate în proporţie de peste peste 90%, urmînd ca pînă la sfîrşitul anului procesul să fie încheiat.