Programul Operaţional Regional poate fi semnat luna viitoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Programul Operaţional Regional poate fi semnat luna viitoare

Administrație 06 Iunie 2007 / 00:00 633 accesări

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că speră ca Programul Operaţional Regional (POR) să fie semnat la 12-13 iulie, cu ocazia vizitei comisarului european pentru Politică Regională, Danuta Hubner, la Bucureşti. Borbely s-a întîlnit, marţi, cu preşedinţii Consiliilor Judeţene şi cu reprezentanţii celor opt Agenţii de Dezvoltare Regională, pe care i-a informat în legătură cu două proiecte de hotărîri de guvern prin care vor fi înfiinţate Comitetul de Monitorizare şi Comitetul Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC). Proiectele de hotărîri sînt aproape finalizate, a spus Borbely, adăugînd că mai pot fi făcute sugestii pînă vineri. Ministrul a apreciat că, în două săptămîni, acestea ar putea trece în şedinţa de Guvern şi ar fi posibile prime întruniri ale celor două comitete la începutul lunii iulie.

Conform propunerii lui Borbely, Comitetul de Monitorizare ar fi constituit din opt reprezentanţi de la ministere, opt reprezentanţi ai autorităţilor regionale şi alţi opt ai mediului academic, organizaţiilor neguvernamentale, mediului de afaceri, la propunerea autorităţilor regionale. Comitetul de Monitorizare va aproba criteriile de selecţie a proiectelor, revizuirea acestor criterii şi rapoartele anuale de implementare a POR. Cît despre a doua structură, CRESC, aceasta are ca scop evaluarea cererilor de finanţare din punct de vedere strategic, verificarea corelării cererilor de finanţare pentru POR cu cele finanţate din alte planuri, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi obiectivele cooperării teritoriale europene. Fiecare dintre cele opt organisme tip CRESC vor fi alcătuite din cîte doi reprezentanţi ai autorităţilor regionale şi doi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale sau parteneri locali, a adăugat Borbely.

Un număr de 90 de proiecte PHARE au fost trecute în cadrul POR, pentru acestea fiind plătiţi bani de la buget în vederea întocmirii studiilor de fezabilitate. "Anul acesta nu vom atrage foarte mulţi bani, nu pentru că nu am avea capacitate de absorbţie, ci pentru că sînt aceste proceduri în derulare", a insistat Borbely. Ministrul a apreciat că, în acest an, cel mai devreme în luna octombrie, vor putea fi încheiate circa 50-55 de contracte, în valoare de aprox. 800 de milioane de euro, deşi previziunile iniţiale priveau valoarea de 400 de milioane de euro. Borbely a mai spus că UE va da României "un fel de avans" din fondurile alocate POR. Este vorba de o sumă de circa 70 de milioane de euro, căreia i se poate adăuga un alt avans pentru restul de contracte semnate, tot de circa 70 de milioane de euro. Valoarea totală a POR, pentru perioada 2007-2013, este de 3,72 de miliarde de euro.



12