Programul românesc IAR-111, prezentat la NASA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Google Lunar X, în linie dreaptă

Programul românesc IAR-111, prezentat la NASA

Monden 14 Iulie 2011 / 00:00 523 accesări

• Summit Google • Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a prezentat programul IAR-111, un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize, la NASA Ames Research Center din SUA. ARCA a participat, în perioada 10 - 13 iulie, la Summit-ul Google Lunar X Prize, organizat la NASA Ames Research Center şi Seti Institute din San Francisco, în cadrul competiţiei de 30 de milioane de dolari, Google Lunar X Prize. Echipa din România a discutat cu inginerii de la NASA despre testarea modelelor de aeronave şi astronave în tunele aerodinamice şi despre protecţia astronavelor la reintrarea în atmosfera terestră. Un moment impresionant a fost când trei cosmonauţi ruşi de pe Staţia Spaţială Internaţională au intrat în legătură cu participanţii la summit şi s-au exprimat despre importanţa competiţiei şi despre deschiderea unei noi ere în explorarea privată a Cosmosului. Membrii ARCA au mers la sediul central al Google, unde s-au discutat strategiile pentru competiţie dar şi despre o mai bună promovare a echipei, utilizând tehnologiile motorului de căutare. Dumitru Popescu, preşedintele ARCA, a declarat că participanţii la competiţia Google Lunar X Prize trebuie să participe la acest summit anual şi să colaboreze cu NASA pe anumite segmente ale proiectelor dezvoltate în cadrul acestui concurs. Detaliile colaborării dintre ARCA şi NASA nu pot fi făcute publice în acest moment.

• Surse de finanţare private • ARCA a anunţat, pe 5 iulie, că a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize şi dezvoltării turismului spaţial. Cabina avionului este din materiale compozite, are o greutate de peste 500 de kilograme, complet echipată pentru zbor şi primeşte un echipaj de două persoane, pilot şi navigator. Pilotul, aşezat pe locul din faţa cabinei, dispune de o consolă centrală ce va cuprinde echipamentele de navigaţie analogice şi GPS, un ecran panoramic pentru sistemul HDTV pentru asistarea decolării şi aterizării, iar echipamentul de radiocomunicaţii va fi dispus pe părţile laterale. Postul de pilotaj este echipat cu comenzi necesare manipulării aeronavei. Navigatorul, aşezat în spatele pilotului, dispune, pe consola centrală, de un sistem integrat de monitorizare a parametrilor de funcţionare a avionului, sistem de comunicaţii radio, sistem de navigaţie GPS, un sistem SDTV de monitorizare a aeronavei şi un ecran pentru radar pasiv. Cabina este ejectabilă şi este dotată cu două paraşute acţionate cu motor rachetă.

• Misiunea 6 • ARCA efectuează, în lunile iulie – august, Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului IAR-111. Data exactă depinde de când vor da autorităţile aprobarea pentru testare. Cabina va fi aruncată dintr-un elicopter, pentru a se testa acceleraţia şi sistemul de recuperare prin paraşute. ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul lui 2010, Misiunea 5. Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, în cadrul Misiunii 4 B, a avut loc la 1 octombrie 2010, în largul Mării Negre şi a atins altitudinea de 40.000 de metri. IAR-111 Excelsior este realizat cu surse exclusiv private. ARCA a decis să nu comunice valoarea programului. Primul zbor al avionului supersonic este programat pentru toamna lui 2012.

Taguri articol


12