În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătăţii (MS) a sesizat Parchetul instanţei supreme, Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), după ce a efectuat un control la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, coordonatorul Programului naţional de control al tuberculozei (TB), privind licitaţia şi achiziţia unor teste pentru depistarea rapidă a tuberculozei multidrog rezistentă (TB - MDR). Atunci, au fost depistate unele nereguli la licitaţii şi achiziţia testelor pentru depsitarea TB - MDR. În replică, Institutul a trimis un comunicat unde explică, detaliat, probleme survenite, dar și la ce riscuri se expune programul, în condițiile date. Mai exact, precizează ”Marius Nasta”, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) este pe cale să înghețe din cauza unor false suspiciuni de fraudă la procedurile de achiziție a reactivilor pentru depistarea rapidă a TB.
SPECIALIȘTII ATRAG ATENȚIA CĂ ACEASTĂ SITUAȚIE INTERVINE ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE ROMÂNIA ESTE DECLARATĂ ȚARĂ CU NIVEL ENDEMIC CRESCUT PENTRU TB.
De altfel, țara noastră se află pe primul loc la capitolul incidența TB în rândul statelor membre ale UE, unul dintre principalele motive ale endemiei crescute fiind diagnosticarea tardivă a bolii (aproximativ 100 de zile necesare pentru a obține rezultatul privind profilul de rezistență a Mycobacterium tuberculosis).
DESPRE LICITAȚIE ”Întrucât procesul de licitație pentru achiziția produselor specifice testărilor s-a dovedit anevoios, iar Strategia Națională de Control al TB fusese deja aprobată și una dintre cerințele majore ale Strategiei este acoperirea cu culturi lichide cel puțin în proporție de 70% pentru 2015 a sputelor prelucrate pentru bK, s-a considerat ca urgență epidemiologică asigurarea pentru o lună a unui minim de 1.000 de reactivi”, explică specialiștii ”Marius Nasta”. Ei adaugă că reactivii au fost distribuiți în 8 dintre laboratoarele regionale și județene, din totalitatea celor 105 existente la acest moment în țară, pentru care echipamentele nu aveau reactivii asigurați prin proiectele pe fonduri norvegiene, iar echipamentele nu aveau acoperire ca și capacitate de lucru. ”Institutul nu a făcut nici o ilegalitate, toate acțiunile noastre fiind în conformitate cu Strategia Națională de Control al TB aprobată prin Hotărâre de Guvern în februarie 2015. Din păcate, din cauza acuzațiilor lansate în spațiul public în ultima perioadă, precum și a termenului acordat pentru finalizarea analizei solicitate (2 luni), spitalele care folosesc echipamente de tip Versatrek nu au mai comandat acești reactivi, pentru a nu risca noi acuzații”, explică reprezentați ai Programului Național de Control al Tuberculozei. În aceste condiții, în prezent, pentru depistarea rapidă a TB, spitalele au la dispoziție doar testele procurate în regim de urgență de către „Marius Nasta” și cele achiziționate în cadrul proiectelor, dar la care nu au acces toate laboratoarele din țară. ”Nu știm ce se va întâmpla când acești reactivi achiziționați se vor termina”, adaugă specialiștii.
Conform OMS, standardul de aur pentru identificarea rapidă a TB este cultura și antibiograma în mediul lichid, utilizând echipamentele existente pe piață în acest moment (BACTEC MGIT 960 și Versatrek). Mai multe explicații ale specialiștilor Institutului puteți afla în ediția online www.telegrafonline.ro.
Echipamentul MGIT a fost introdus în România în 2000, în 5 spitale, în urma derulării unui proiect al Băncii Mondiale, însă acestea nu mai erau folosite din cauza lipsei fondurilor pentru achiziția reactivilor. În 2012, în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” s-a primit în comodat un echipament tip Versatrek, care putea fi utilizat atât în diagnosticul TB, cât și în patologia non-tuberculoasă (hemocultură pentru germeni aerobi și anaerobi). „În prezent PNPSCT, finanțat prin fondurile MS, nu beneficiază de un plan de investiții aprobat pentru achiziționarea echipamentelor pentru detecția rapidă a TB”, declară reprezentanții PNPSCT. Tot ”Marius Nasta” explică faptul că, în cadrul proiectelor cu finanțare externă (Mecanism finaciar norvegian), cu avizul OMS a fost aprobată achiziționarea a 3 echipamente MGIT și 3 echipamente Versatrek. La sfârșitul lui martie au sosit în țară echipamentele MGIT și reactivii necesari funcționării lor, pentru o perioadă de aproximativ 2 ani. 11 spitale din țară, aflate în subordinea administrativă a autorităților publice locale, la sfârșitul lui 2014, au încheiat contracte de comodat pentru echipamentele Versatrek. În 2015, neavând asigurați reactivii pentru aceste echipamente, PNPSCT a organizat, în conformitate cu legislația în vigoare, o procedură de achiziție prin licitație deschisă prin încheierea unui acord-cadru. În afara reactivilor pentru echipamentul Versatrek s-a estimat un necesar de reactivi și pentru celelalte echipamente aflate în dotare, în calcul ținându-se cont și de cantitățile de reactivi achiziționate prin proiectele pe fonduri externe. Estimarea a fost făcută pentru o perioadă de 4 ani, iar contractul-cadru încheiat nu a inclus obligativitatea vreunei unități de a achiziționa reactivii. Semnarea documentului s-a realizat la sfârşitul lunii iunie şi până în prezent nu a fost achiziţionat niciun reactiv din acest contract-cadru. Totodată, s-a făcut mențiunea că prezentul acord-cadru va înceta în momentul finalizării licitației naționale centralizate.
Ținând cont de adresa MS nr. 1731 din 25 februarie 2015 care comunica aprobarea organizării achiziției centralizate la nivel național, în data de 24 marie 2015, PNPSCT a solicitat MS prin adresa înregistrată cu numărul 20017 precizări privind posibilitatea continuării procedurii lansate în 25 februarie 2015 și publicată pe 7 martie 2015. La aceasta MS răspunde prin Adresa nr. 20017 din 31 martie 2015, confirmând posibilitatea continuării procedurii începute, deoarece ea a fost demarată înainte de apariția ordinului, precum și posibilitatea încheierii unor contracte subsecvente pentru reactivi, ținând cont de urgența epidemiologică pe care o reprezintă o boală cu transmitere aerogenă, așa cum este TB, se mai arată în documentul citat.