Opoziţia siriană a anunţat ieri că s-au făcut progrese în negocierile de la Geneva, sub medierea ONU, cu reprezentanţii regimului de la Damasc, problema crucială a Guvernului de tranziţie fiind evocată pentru prima oară. „Am observat un pas înainte, deoarece pentru prima oară suntem pe punctul de a discuta despre autoritatea guvernamentală de tranziţie, astfel încât să punem capăt dictaturii, luptelor şi mizeriei din Siria”, a declarat Louai Safi, membru al opoziţiei siriene, la finalul unei prime runde de discuţii desfăşurate sub conducerea mediatorului Lakhdar Brahimi. Regimul sirian nu a reacţionat la această declaraţie.
Înfiinţarea unei autorităţi guvernamentale de tranziţie este prevăzută în Acordul Geneva I, adoptat în iunie 2012 de marile puteri şi care se află în centrul noilor discuţii. Interpretarea acestui text de către cele două tabere este totalmente opusă: opoziţia consideră că Geneva I deschide calea spre o tranziţie fără preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce regimul de la Damasc exclude scenariul şi apreciază că textul face referire în primul rând la încheierea confruntărilor. Louai Safi a anunţat că reacţia regimului nu este încurajatoare, deoarece a evitat să discute despre autoritatea guvernamentală de tranziţie şi a preferat să se concentreze pe problema terorismului, termen folosit de puterea de la Damasc pentru a-i desemna pe rebelii sirieni.
Concomitent cu negocierile de la Geneva, directorul Serviciilor americane de informaţii, James Clapper, a atras atenţia că regimul Bashar al-Assad, al cărui stoc de arme chimice este în curs de neutralizare, deţine capacitatea pentru o producţie limitată de arme biologice. Declaraţiile oficialului american fragilizează şi mai mult poziţia regimului de la Damasc în rândul cancelariilor occidentale. Situaţia din Siria este importantă, cu atât mai mult cu cât Africa subsahariană a devenit “un incubator” pentru grupurile extremiste care comit atentate din ce în ce mai ample, conform afirmaţiilor lui James Clapper. “Guvernele din regiunea Sahel, în special cele din Ciad, Niger, Mali şi Mauritania, se confruntă cu riscul atacurilor teroriste, în special ca represalii la susţinerea intervenţiei militare franceze din Mali, în ianuarie 2013”, a mai apreciat oficialul în cursul audierilor în Comisia de Informaţii a Senatului SUA. Cele mai mari temeri sunt că arme chimice şi biologice provenind din Siria ar putea ajunge pe mâinile extremiştilor islamici.