Progresele în neuro ştiinţe, cruciale pentru populaţia planetei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Luna Europeană a Sănătăţii Mintale”

Progresele în neuro ştiinţe, cruciale pentru populaţia planetei

Sănătate 04 Iunie 2013 / 00:00 534 accesări

Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog a organizat, zilele trecute, dezbaterea cu tema “Programul Naţional de Sănătate Mintală - Priorităţi 2013 -2014”. Manifestarea s-a dorit a fi parte integrantă a iniţiativelor care se desfăşoară la nivel european şi care marchează Luna Europeană a Sănătăţii Mintale, proclamată de Comisia Europeană (CE). În luna care tocmai s-a încheiat, în Europa s-au desfăşurat numeroase evenimente care şi-au propus să sublinieze importanţa sănătăţii mintale în contextul sănătăţii publice. Acţiunile organizate în această perioadă au oferit prilejul de a evidenţia necesitatea alocării unor resurse variate pentru activităţile de cercetare şi pentru gestionarea Programelor de Sănătate Mintală. În acest context, CE, prin Direcţia Generală de Cercetare şi Inovaţie, a organizat o serie de evenimente şi activităţi cu scopul de a informa factorii de decizie, pe cei implicaţi în proiectele de sănătate mintală, mass-media şi publicul larg, cu privire la succesele obţinute şi provocările care stau în faţa specialiştilor în sănătate mintală. Două evenimente cheie au fost organizate de către CE în decursul Lunii Europene a Sănătăţii Mintale 2013. Este vorba despre o conferinţă organizată la Bruxelles, în cadrul căreia s-au prezentat proiectele europene în domeniu şi care a evidenţiat principalele provocări ştiinţifice. Cel de-al doilea eveniment a fost, de asemenea, o altă conferinţă („O minte sănătoasă, o Europă sănătoasă, un nou orizont pentru cercetare în domeniul sănătăţii mintale - Dublin) pe tema viitoarei politici europene în domeniul sănătăţii mintale şi cercetării în domeniu, organizată sub auspiciile preşedinţiei Irlandeze a CE.

În România, Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog a facilitat organizarea unei întâlniri a specialiştilor în sănătate mintală, în cadrul căreia s-au dezbătut priorităţile acestui domeniu şi s-au pus bazele unui plan de acţiune în vederea atingerii obiectivelor specifice. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor interesate în domeniu, ai Ministerului Sănătăţii, Consiliului Naţional al Discriminării, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comisiei de Psihiatrie şi psihiatrie pediatrică din Ministerul Sănătăţii, Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, organizaţiilor neguvernamentale, ai mediului academic şi de cercetare, precum şi experţi independenţi. Recunoscând importanţa şi prioritatea de care are nevoie sănătatea mintală, Comisia Europeană a decis, prin Consiliul European al Creierului, să declare 2014 anul European al Sănătăţii Mintale, urmând să organizeze numeroase alte manifestări pe această temă.

NOU NIVEL AL CERCETĂRII EUROPENE Înţelegerea creierului uman şi a patologiei acestuia este una din cele mai importante provocări ştiinţifice şi umanist-filozofice. În decursul ultimelor decade, cercetarea în domeniul sănătăţii mintale a înregistrat progrese remarcabile în toate ariile, dar sunt încă multe “pete albe”, explică specialiştii. Tot ei spun că progresele în neuro ştiinţe sunt cruciale pentru a menţine populaţia planetei, aflată în proces accelerat de îmbătrânire, într-o cât mai bună stare. Se estimează că afecţiunile asociate creierului uman vor putea fi regăsite la cel puţin unul din trei europeni în decursul vieţii, iar tratarea acestor afecţiuni costă Europa la momentul actual 800 miliarde de euro. „Decodarea” modului în care funcţionează creierul uman este un element important în final pentru asigurarea competitivităţii economice şi al întregii societăţi şi prin intermediul menţinerii stării noastre de sănătate. Îndeplineşte, astfel, un rol cheie în atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020 şi a Uniunii Inovării.



12