“Progresul societăţii depinde de independenţa justiţiei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Progresul societăţii depinde de independenţa justiţiei”

Concluziile raportului intermediar al CE privind justiţia au generat reacţii atît la nivelul politicienilor români cît şi printre reprezentanţii magistraţilor:
Eveniment 13 Februarie 2009 / 00:00 455 accesări

Preşedintele PSD, Mircea Geoană: „Raportul CE reprezintă o radiografie - poate imperfectă, poate incompletă - dar în mod cert o radiografie asupra trecutului recent al reformei Justiţiei în România. Există un interes comun al coaliţiei de guvernare de a asigura toate condiţiile ca reforma în Justiţie să continue în mod accelerat, dincolo de ceea ce se reproşează în Raportul de ţară, în principal legat de Justiţia ca serviciu public esenţial pentru cetăţenii români”. “Parlamentul nu constituie un obstacol în calea justiţiei, preocupările cetăţenilor sînt altele decît cele ale UE, iar eficienţa sistemului nu se rezumă la soluţionarea dosarelor politicienilor”, a mai spus Geoană.

Vicepreşedintele SoJust, judecătorul Cristi Danileţ, a declarat că actualul raport este o sancţiune pentru clasa politică, deoarece nu s-a înţeles că progresul societăţii depinde de independenţa justiţiei. Danileţ a accentuat faptul că independenţa justiţiei presupune atît independenţa judecătorilor, cît şi independenţa procurorilor: \"Nu este vorba de independenţa lor doar la nivel instituţional, ci şi independenţa în anchete. (...) Nu greşesc dacă spun că politicul înfrînge în mod repetat independenţa justiţiei, de la controlul anchetelor în dosarele cu impact major, pînă la coduri învechite sau legislaţie incoerentă pentru care sîntem condamnaţi săptămînal la CEDO ori pînă la subfinanţarea sistemului judiciar\"..

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu: „Raportul CE este, din păcate, primul care constată regrese considerabile după începerea mecanismului de cooperare şi verificare în ianuarie 2007. La asta au constribuit în special erorile Cabinetului Boc şi faptul că coaliţia guvernamentală PSD-PDL nu funcţionează. Noi aşteptăm ca coaliţia guvernamentală să vină cu soluţii la problemele identificate de raportul CE fiindcă au toate pîrghiile necesare. Îi rugăm să acţionez astfel încît prin aceste pîrghii să putem face ca această monitorizare să înceteze.”

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PD-L): „Raportul arată regresele înregistrate în perioada Guvernului Tăriceanu II. Într-adevăr, în curtea Parlamentului există o problemă extrem de serioasă şi sensibilă, şi aici vreau să fac o diferenţă între fostul şi actualul Parlamentul, pentru că vechiul Parlament a fost obstacol în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor sau blocarea dosarelor demnitarilor.”.

Preşedintele comisiei de politică externă, Laszlo Borbely (UDMR): \"Este un raport destul de critic. Va conta destul de mult ce se va întîmpla în continuare. Trebuie ca guvernul să vadă ce trebuie fãcut. Nu gãsesc nimic tragic pentru că raportul din iune va conta mai mult.”

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai: „Raportul era previzibil în ceea ce priveşte concluziile, pentru că, dată fiind bătălia electorală şi schimbarea guvernamentală, clasa politică a abandonat angajamentele pe care şi le-a asumat ca urmare a raportului intermendiar de anul trecut.”

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu: „Reforma a ajuns într-un punct în care instituţiile sînt dependete unele de altele în implementarea reformelor. De exemplu, fără adoptarea codurilor de către Parlament, CSM nu poate definitiva strategia de resurse umane pe termen lung, iar MJLC nu poate efectua studiul de impact al codurilor în sistem şi determina necesarul de resurse financiare, proceselor vor continua să fie lungi.\"



12