Proiect: „ANL-urile, vândute - dar nu la preţuri umflate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu deputatul Eduard Martin

Proiect: „ANL-urile, vândute - dar nu la preţuri umflate”

Eveniment 26 Noiembrie 2012 / 00:00 1467 accesări

USL le propune românilor, pentru 9 decembrie, „Schimbare până la capăt”, după ce, în luna iunie a acestui an, românii au ales, la nivelul autorităţilor locale, să fie conduşi de social liberali. Deputatul USL Eduard Martin, candidat pentru un nou mandat în Colegiul nr. 6 din judeţul Constanţa pentru Camera Deputaţilor, consideră că măsurile economice au lipsit cu desăvârşire sub cabinetele Boc - MRU şi că guvernările PDL au ales cea mai uşoară cale: tăierea veniturilor şi majorarea unor taxe, cum ar fi TVA. În altă ordine de idei, Eduard Martin spune că în 2013 va continua demersurile pentru aprobarea unui proiect de lege prin care locuinţele ANL să fie vândute la preţurile de construcţie, nu la cele de piaţă.

Reporter: Credeţi că USL îşi va putea duce la bun sfârşit programul economic, având în vedere că suntem la mâna Fondului Monetar Internaţional (FMI)?

Eduard Martin: USL a promis când era în Opoziţie că va mări salariile, şi atunci când a venit la putere a mărit salariile. A promis că va da înapoi CAS-ul luat la pensii, şi l-a dat înapoi. A promis că măreşte indemnizaţia pentru mame şi a mărit-o. Toate acestea s-au făcut după discuţii cu reprezentanţii FMI. Până la urmă a ţinut foarte mult de capacitatea celor care conduc România. Guvernelor PDL le-a fost mult mai simplu să taie salarii, să indexeze pensii, să mărească TVA. Guvernul USL, prin premierul Victor Ponta, a negociat cu FMI toate măsurile pe care le-a luat, dar a negociat cu pieptul în faţă, în niciun caz în poziţia în genunchi, aşa cum a vrut şi preşedintele Traian Băsescu. Tot în genunchi a negociat Băsescu şi acum câteva zile la Bruxelles, când s-a discutat bugetul Uniunii Europene. Ei au vrut să ne taie nouă banii de la agricultură şi Băsescu i-a felicitat, şi a votat, fără a folosi dreptul de veto. Abordarea este o chestiune care ţine de fiecare partid sau om politic în parte. PDL nu a reuşit să abordeze problemele în mod ferm, pedepsindu-şi poporul. Nu acelaşi lucru îl va face Guvernul USL.

Rep.: Aţi pomenit Agricultura. Cum vedeţi dezvoltarea acestui sector în viitorii 3-4 ani?

E.M.: Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a arătat că se poate susţine sectorul agricol. Este doar un exemplu că, dacă te duce puţin mintea şi eşti harnic, poţi. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a iniţiat mai multe programe pentru agricultură, care au succes: programul solariilor, programul împăduririlor, cel de înfiinţare a perdelelor de protecţie. Dacă aceste programe vor fi preluate la nivel naţional, şi vor fi preluate cu siguranţă, am avea o agricultură de succes în România. PDL, atât în 2004, dar şi în 2008, a spus că va sprijini sectorul agricol. Nu s-a ţinut de cuvânt aşa cum a făcut şi în alte domenii. USL se va ţine de cuvânt, pentru că în cinci luni de guvernare am dovedit că respectăm ceea ce promitem, iar acest program de guvernare pe agricultură se va aplica. Vorbim despre reducerea TVA la producătorii agricoli la 9%, de acordarea subvenţiilor astfel încât agricultorii români să fie încurajaţi să facă agricultură şi de reabilitarea sistemelor de irigaţii.

Rep.: Locuinţele ANL au fost pe agenda dumneavoastră în mandatul 2008-2012. Veţi continua proiectul privind vânzarea locuinţelor ANL?

E.M.: Locuinţele ANL se pot vinde. Ceea ce vrem să facem este un proiect de lege care să reglementeze lucrurile în aşa fel încât oamenii să nu plătească câţi bani se cer acum pentru aceste apartamente ANL, pentru că acest proiect se actualizează în permanenţă. Aş vrea ca statul român să nu facă profit din vânzarea locuinţelor ANL. Noi am dori ca statul român să vândă cu acelaşi preţ pe care l-a dat pe metrul pătrat atunci când a construit acele locuinţe.



12